Judit
2 °C
7 °C

Kráterben landol a NASA következő marsjárója

pia21635
2018.11.20. 15:38

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA hétfőn nyilvánosságra hozta, hogy a Mars mely részén fog landolni a következő, a tervek szerint 2020 júliusában induló küldetés marsjárója. A helyszínt, a 45 kilométer átmérőjű Jezero-krátert öt évnyi keresés és tudományos vita után választották ki 60 potenciális helyszín közül.

A kráter a marsi egyenlítőtől északra lévő, Isidis Planitia névre keresztelt hatalmas becsapódási medence nyugati peremén található. A helyszín geológiai szempontból nagyon érdekes, víz jelenlétére utaló ásványokat rejt (agyagos, karbonátos kőzeteket), és annak ellenére szavazták meg a tudósok, hogy az itteni landolás a sok szikla és törmelék miatt minden lesz, csak nem könnyű.

"A Jezero-kráterben lévő landolási terep geológiai gazdag terület, 3,6 milliárd évvel ezelőtt kialakult formákkal. Valószínűleg a bolygófejlődés és az asztrobiológia több fontos kérdését segít megválaszolni a terület. Az, hogy mintákat szerzünk erről a különleges helyszínről, forradalmasíthatja a Marsról alkotott elképzeléseinket arról is, hogy mennyire képes a bolygó befogadni az életet" - mondta Thomas Zurbuchen, a NASA munkatársa.

A 45 kilométeres kráterben egy ősi, több milliárd évvel ezelőtt létezett folyó ágainak, legyezőszerűen szétterülő deltájának találták nyomait a bolygó körül keringő műhold (az MRO, Mars Reconnaissance Orbiter), a kutatók szerint a kráter az egykor beleömlő vízből ősi szerves molekulák és a mikrobiális élet más jeleit gyűjthette össze és őrizhette meg.

A marsjáró a 2012-ben landolt Curiosity átdolgozott változata. Nemcsak élet nyomai, ősi lakható körülmények után fog kutatni a vörös bolygón, de kőzet- és talajmintákat is gyűjt, amelyeket a bolygó felszínén tárol majd ideiglenesen egy speciális konténerben. A küldetés érdekessége, hogy a NASA és az Európai Űrügynökség (ESA) egyelőre még dolgozik azon, hogy miképp juttassák a mintákat a Földre, erre még nincs kész megoldásuk. További érdekesség, hogy a mérnökök egy aprócska drónhelikoptert is terveztek: a különleges légi jármű 30 napos tesztküldetést fog végrehajtani, hogy demonstrálja, mennyire életképes ötlet egy marsi felszín fölött lebegő jármű bevetése. Az alig kétkilós szerkezet a marsjáró hasára rögzítve érkezik majd meg a bolygóra, majd a landolást követően kell hogy lekapcsolódjon az "anyajárműről".  Amint a rover biztonságos távolságra odébb gördül, megkezdődhetnek a tesztrepülések.

Maga a landolás is elég nehéz és bonyolult lesz, hasonlóképp ahhoz, mint amit a Curiosity esetében lélegzetvisszafojtva figyelt élőben szinte az egész világ. Az új marsjárót hasonló módszerrel, az úgynevezett égi daruval rakják majd le a bolygó felszínére. Ehhez előbb a ritkás légkörbe lépve kellőképp le kell fékezni, majd több rakétafúvókával lebegésben tartott szerkezetről drótköteleken a felszínre ereszteni. Ráadásul a sziklás talaj egyenetlenségei, szélfútta homokcsapdái miatt a rendkívül sok hibalehetőséget rejtő landolást különösen precízen és óvatosan kell végrehajtani. A Curiosity Gale-kráterben történt landolása óta a NASA mérnökei sokat dolgoztak a módszer finomításán, és Mars 2020 rovert már fele akkora célterületen is képesek lesznek nagy biztonsággal letenni.

Az, hogy mintegy két évvel a tervezett start előtt megegyeztek a kutatók a landolási helyben, sokat segít a mérnököknek a további felkészülésben, konkrét részletes küldetési tervek készülhetnek a műholdas fotók és különféle műszeres adatok alapján.

Mielőtt azonban 2020-ban az újabb rover útnak indulna, egy másik robot, az InSight landol még idén a Marson: ha minden jól megy, a szonda november 26-án, hétfőn érkezik a bolygóra. A Curiosity-vel és a Mars 2020-szal ellentétben ez nem tud mozogni, hanem egy helyben marad, és mélyfúrássokkal vizsgálja a Mars felszíne alatti talajrétegeket. Az InSight missziót két évre tervezik.

Nyitókép: NASA/JPL-Caltech

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?