Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

2600 éves kelta temetkezési helyre bukkantak

2018.11.22. 20:13

Egy kelta temetkezési hely maradványaira bukkant egy wales-i férfi, Mike Smith. A temetkezési rituálét alighanem egy magas rangú törzsfőnöknek tartották, ugyanis a szekerével, a lovaival és a fegyvereivel együtt temették.

A wales-i férfi, Mike Smith úgy véli, a lelet arról árulkodik, hogy egy nagyobb vaskori település lehet a közelben. A Wales-i Nemzeti Múzeum jelentősnek és izgalmasnak nevezte Smith felfedezését.

181056935.jpg.gallery
Fotó: Mike Smith

Smith véletlenül bukkant rá a temetkezés helyszínére. Általában máshol járta a vidéket a fémkeresőjével, de azt elárasztotta a víz, így új vadászterület után nézett. Korábban nem volt szerencséje, amikor erre próbálkozott, de ezúttal rábukkant valamire, amit először egy középkori ékszernek nézett. Emailben elküldte az erről készült képet egy szakértőnek, aki megállapította, hogy az egy kelta lovas hevederének része, és időszámításunk előtt 600 körül készülhetett.

181097571.jpg.gallery
Fotó: Mike Smith

A leletet Pembrokeshire-től délre találták, de a pontos helyszínt a régészek nem nevezték meg, mivel a régészek jövőre nagyobb munkálatokat is terveznek a területen. A helyszín jogi védelmet kapott, hogy jövőre teljes feltárást végezhessenek rajta.

(BBC News)