Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
1 °C
4 °C

A zöldteafogyasztás megelőzheti a csonttörést

2018.11.30. 14:42

A rendszeres teafogyasztás növeli a csontsűrűséget, különösen nők esetében, illetve csökkenti a csonttörés kockázatát – derítette ki egy 450 ezer fős mintán végzett kínai kutatás.

Az összefüggés okát nem sikerült egyértelműen megállapítani, de a Pekingi Egyetem közegészségügyi karának kutatói azt találták, hogy alacsonyabb volt a csonttörések száma azok körében, akik minden nap ittak zöld teát. A különbség még magasabb volt azok körében, akik több mint 30 éve teáztak.

A Nutrients and Osteoporosis International novemberi számában közzétett tanulmányukba a szakemberek 453 625 ember adatit vizsgálták; ezeket egy kínai biobankban őrizték. A teafogyasztási és csonttörési adatokat összevetve kimutatták, hogy 12 százalékkal volt alacsonyabb a csonttörés kockázata a rendszeres teafogyasztók körében. A medencecsont-törések aránya 20-30 százalékkal alacsonyabb volt azok körében, akik legalább 30 éve teáztak.

Li Ki-ming professzor, a tanulmány vezető szerzője arról beszélt, hogy a csonttörés fontos népegészségügyi kockázat. Korábbi kutatások is kimutatták, hogy a rendszeresen teázó, menopauzában szenvedő nők csontsűrűsége nagyobb. A professzor ugyanakkor úgy látja, hogy a tanulmányt szélesebb körben kell folytatni, hogy pontosabb adatokat kapjanak az összefüggésről., mivel a teafogyasztás más tényezőkre, mint az emberek koncentrációjára, éberségére is hatással lehet.

(MTI)