Árpád
-2 °C
4 °C

350 éve nem fűtött be ennyire Grönlandnak a globális klíma

2018.12.06. 16:16

Felgyorsult a grönlandi masszív jégtakaró olvadása, és nincs jele a lassulásnak - ezt írják amerikai és walesi kutatók a Nature hasábjain. Ennek a jégnek az olvadása járul hozzá a legnagyobb mértékben a tengerszint globális növekedéséhez, amely a következő évtizedekben áradásokat okozhat az alacsonyan fekvő szigeteken és a tengerparti városokban.

Több vizet ad hozzá a grönlandi jég olvadása a tengerszinthez, mint az elmúlt 350 évben bármikor

- mondta Luke Trusel gleccserkutató a Rowan Egyetemről, a tanulmány vezető szerzője.

Az olvadás mértéke az elmúlt két évtizedben 33 százalékkal meghaladta a 20. század egészének átlagát, és 50 százalékkal az iparosodás - az 1800-as évek közepe - előtti korszakét. A cikk szerint a 2012-ben elolvadt jég vizével 240 millió olimpiai medencét lehetne megtölteni (vagy tíz 150×200 kilométeres medencét, ha esetleg halvány elképzelése sincs arról, hogy mekkora lenne ez a rengeteg úszómedence).

Ezeket a számokat úgy kapták meg a tudósok, hogy lefúrtak a grönlandi jégbe, és megnézték a korábbi olvadások mértékét, egészen az 1650-es évekig visszamenőleg.

A legfrissebb becslések szerint a tengerszint további fél méterrel nő meg az évszázad végéig, aminek elképesztő pusztulás lesz az eredménye a világ tengerpartjainál.

(USA Today)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?