Arnold, Levente
17 °C
32 °C

Húszmilliárd eurós adóoptimalizáláson kapták a Google-t

2019.01.04. 18:48 Módosítva: 2019.01.04. 19:55

19,9 milliárd eurót utalt át bermudai bejegyzésű leányvállalatának 2017-ben a Google egy holland fedőcégén keresztül, így csökkentve az Egyesült Államokban és Európában fizetendő nyereség-, illetve forrásadóját.

A holland kereskedelmi kamarához decemberben benyújtott papírok szerint a Google Netherlands Holdings BV-n keresztül átutalt összeg négymilliárd euróval magasabb volt, mint 2016-ban. A nemzetközi sajtó azt írja, hogy a Google a holland cégen keresztül juttatta az Egyesült Államokon kívül keletkezett bevételei egy részét a Google Ireland Holdingsnak. Ezt a céget a Nagy-Britanniához tartozó, adóparadicsomként számon tartott Bermuda szigetcsoporton jegyeztek be, ahol nincsen nyereségadó.

A Google anyavállalatának, az Alphabetnek ezzel a módszerrel az utóbbi több mint egy évtizedben sikerült egy számjegyűre csökkentenie az Egyesült Államokon kívüli bevételei után fizetendő adója mértékét. Ez nagyjából a negyede az egyébként Európában érvényes adókulcsoknak – írta több brüsszeli napilap.

A dupla ír-holland szendvicsnek nevezett módszer legális, azonban Írország az Európai Unió és az Egyesült Államok nyomására 2014-ben beleegyezett, hogy 2020-ig fokozatosan véget vet ennek a gyakorlatnak.

Minden adót megfizetünk a helyi jogszabályoknak megfelelően világszerte. [...] A Google más multinacionális vállalatokhoz hasonlóan a székhelyének számító országban fizeti meg társasági jövedelemadója legnagyobb részét. Az elmúlt tíz évben a tényleges globális adókulcsunk 26 százalék volt.

– írja a Google közleménye.

(MTI)