Franciska, Fanni
-4 °C
7 °C

Tömegesen hullanak a lummák Hollandiában

2019.02.06. 14:21

Becslések szerint húszezer lumma pusztult el Hollandia partjainál, több száz madártetemet a tengerpartra sodort a víz, a szakemberek értetlenül állnak a vadmadarak tömeges pusztulása előtt – írja az MTI.

Az életük legnagyobb részét a tengereken töltő madarak tetemei a múlt hónapban kezdtek megjelenni az északi Wadden-szigetektől a déli Zeelandig. Több száz beteg madarat madárkórházakban kezelnek. Mardik Leopold, a Wageningeni Egyetem biológusa szerint Hollandiában a nyolcvanas-kilencvenes évek óta nem láttak ekkora mértékű pusztulást.

Feltételezésünk szerint rossz idő és valami váratlan esemény együttese okozta a vadmadarak elhullását, és próbáljuk keresni, mi lehetett az utóbbi. Néhány madarat felboncoltunk, ők egészségesnek tűntek, de nagyon lefogytak és valami gyomorproblémájuk lehetett, ami miatt éheztek. Nagyobb mintát kell vizsgálnunk, ezért kérjük az embereket, hogy gyűjtsenek nekünk madártetemeket

– mondta Leopold.

A szakemberek az egyik lehetséges oknak tartják annak a 291 konténernek a tartalmát, amelyek január másodikán egy nagy viharban kiszabadultak egy teherszállítóból az Amszterdamtól északra elterülő Ameland szigettől északra. Eddig 16 hajó vett részt a Mediterranean Shipping cég konténereinek kimentésében az Északi-tenger vízéből, de a nagyszabású munka legalább hat hónapig elhúzódik. 50 konténert egyáltalán nem találtak meg, de gyorsan kell cselekedni, mert a nehéz konténerek belefúródnak a homokos tengerfenékbe.

Nem tudjuk pontosan, mi volt a konténerekben, de minden bizonnyal műanyagok és vegyi anyagok

– tette hozzá Leopold.

A lummapopuláció két százaléka, több mint 130 ezer egyed él az Északi-tengeren, a holland partok térségében. A mostoha időjárásban a gyengébb madarak rendszeresen elpusztulnak és tetemüket partra mossa a víz, de nem ilyen nagy számban. A tengeri sziklákon költő lummák az ember okozta környezetszennyezésre nagyon érzékenyek.

Állatorvosok a következő napokban újabb száz lummát boncolnak fel, hogy a probléma okára bukkanjanak.