Emánuel
3 °C
13 °C

Százezerszer gyorsabb gyémántprocessszoron dolgozik az AI

2019.02.12. 10:53

A kristályos anyagokban és a félvezetőkben egy kis mechanikai feszültségtől úgy átrendeződnek az atomok, hogy a tulajdonságaik drámaian megváltoznak, másképp vezetik az áramot, a fényt vagy a hőt. Ennek hatalmas jelentősége van többek közt a számítástechnikában - a bostoni MIT kutatói kimutatták, hogy bizonyos esetekben a struktúra alig egy százaléknyi változásával 50 százalékkal növelhető egy eszköz sebessége.   

Szilíciumból készült nanoszálakat több mint 15 százalékkal meg tudnak nyújtani, de még a világ legkeményebb anyaga, a gyémánt is akár 9 százalékkal kinyújtható

A várt eredmények eléréséhez viszont arra is rá kell jönni, hogy miként alkalmazzák a feszültséget, ami rendkívül bonyolult dolog. Eleve szóba jöhet nyomó- és húzófeszültség, és az sem mindegy, hogy milyen irányból és mekkora erővel feszítik az anyagot - a lehetőségek száma szinte végtelen.

Amerikai, orosz és szingapúri tudósok mesterséges intelligenciával igyekeztek szűkíteni a kört, hogy a lehető legjobb eredményeket kapják. A neurális hálójuk megjósolja, hogy a feszítés iránya és mértéke milyen hatással lesz a vizsgált anyag kulcsfontosságú tulajdonságaira.

A tudósok azt remélik, hogy a kutatásaik eredményeit felhasználva olyan fotovoltaikus napelemtáblát lehet majd építeni, amely ezerszer vékonyabb a hagyományos napelemeknél, mégis ugyanannyi energiát képes előállítani.

És persze a távolabbi jövőben szóba jöhet az is, hogy gyémántból építsenek fel csipeket, amelyek a mostaniakhoz képest akár százezerszer gyorsabbak lehetnek. Ehhez azt kell megoldani, hogy nagyüzemi gyártásra alkalmas módon, olcsón és nagy volumenben lehessen gyémántrétegekből összetett csipeket építeni. 

(Engadget, MIT news

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!