Hajnalka
3 °C
12 °C

Olyan jó lett egy AI, hogy nem merik kiadni

2019.02.15. 11:03

Az OpenAI kutatói éppen egy új mesterséges intelligenciás (AI) rendszerüket tesztelték, amikor kitalálta egy szokatlan feladatot, hogy érveljen egy józan észnek ellentmodó ügy mellett: az újrahasznosítás árt a világnak. A gépet nem kellett kérlelni, és olyan dolgozatot írt a témában, hogy azzal az iskolai teszteken elég jó pontokat szerezhettek volna - mondta David Luan, a kaliforniai laboratórium vezető mérnöke a Verge-nek.  

Ilyen jó eredményt ritkán kapnak a kutatók, de így is tökéletesen látható a legújabb nyelvfeldolgozó és szöveggeneráló algoritmusokban rejlő potenciál. A gépek évtizedeken át szenvedtek a nyelvi fordulatokkal, nem voltak jó társalgók, de a Google és az OpenAI laborjaiban kifejlesztett új módszerek már nagyon ügyesek ebben.    

Az OpenAI algoritmusa, a GPT-2, a nyelv modellezésében remekel, és azt igyekszik kitalálni, hogy egy adott szó után mi fog következni a mondatban.

Elég adni neki egy hamis címet, és megírja hozzá a cikket

Idézetekkel, statisztikákkal, pont ahogy a fake news gyárak is dolgoznak. Vagy megadják neki egy novella első mondatát, és elkészíti a teljes művet. Csak jól kell megadni a kezdő lökést. Pár apró jel azért elárulja, hogy nem emberi a szerző, vannak érthetetlen ismétlődések, a helyesírással sincs gond (ami az emberi szerzőknél előfordul, ugye), és a szöveg nem teljesen koherens.

Az algoritmust elképesztően sokk újságcikk, blogbejegyzés és weboldal segítségével tanították be, és nem is kellett átkalibrálni ahhoz, hogy jó pontszámmal menjen át a nyelvi teszteken. A rendszer tud még fordítani, hosszú szövegekről összefoglalót írni, és megválaszolja a kvízkérdéseket.

Annyira jó lett a gépi szövegíró, hogy a korábbiakkal eredményeivel ellentétben az OpenAI nem meri közzétenni a felhasznált az algoritmus betanításához felhasznált adatkészletet, vagy az általuk futtatott kódot. Félő, hogy az információs hadviselés hírhamisítóinak kezében túl jó fegyver lenne.

(The Verge)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!