Edit
10 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Hűtőszekrény méretű műholdakkal lövik tele az űrt

2019.02.28. 08:45

Egy orosz Szojuz-hordozórakétával sikeresen fellőtték az Airbus repülőgépgyártó és a OneWeb első hat műholdját. A rakéta közép-európai idő szerint 22:37-kor startolt el. A brit telekommunikációs cég összesen 650 darabos hálózatot szeretne kiépíteni, a cél pedig az, hogy olcsó internet- és telefonszolgáltatást biztosítsanak világszerte. 

A kisméretű, nagyjából 150 kilogrammos műholdakból álló hálózat a Föld felszínétől 1200 kilométerre kering majd,  ha kiépül a teljes hálózat, akkor az ígéretek szerint globális internethozzáférést biztosít a nap 24 órájában. Az internetsebesség eléri a földi üvegszálas hálózatét, a műholdhálózat átviteli sebessége pedig meghaladja az egy terabit per másodpercet.

A műholdakat az Airbus és a OneWeb közös vállalata, a franciaországi Toulouse-ban működő OneWeb Satellites építette, legfontosabb feladatuk a hálózati internetkapcsolatok továbbításához szükséges frekvenciák biztosítása. Ha az első hat műhold a várakozásoknak megfelelően teljesít, a OneWeb megkezdi a többi műhold sorozatgyártást még az idei évben. A globális internet lefedettséghez 648 eszközre van szükség, de a végső szám akár a kétezret is elérheti. Ez azt jelenti, hogy idővel minden hónapban Szojuz-rakéták indulhatnak útnak akár 36 műholddal a fedélzetükön.

A Coca-Cola és a Qualcomm is beszállt a projektbe

A sorozatgyártást a floridai Kennedy Űrközpontban 85 millió dollárból létesítendő gyárban tervezik, és heti 15 műholdat készítenének. Egy műhold ára 1 millió dollár, ami a OneWeb vezetése szerint forradalmi, mivel általában nagyjából 50 millió dollárba kerül egy műhold elkészítése, ráadásul hónapokig tart.

A BBC kiszámolta, hogy ha csak a műholdhálózat felállításához és működtetéséhez szükséges földi létesítmények költségeit veszik figyelembe, a projekt összköltsége meghaladja a 3 milliárd dollárt.  Nem ez az első ilyen jellegű próbálkozás, több műholdas kommunikációval foglalkozó cég (például a Globalstar), amelyek korábban ugyancsak műholdhálózat kiépítésére törekedtek, túl nagy fába vágták a fejszéjüket és csődbe mentek.

A OneWeb projektjébe viszont mások mellett a Qualcomm chipkészítő, a Coca-Cola, a Virgin Group, valamint a LeoSat Enterprises, a Telesat és a Hughes Network Systems távközlési cégek is becsatlakoztak. A teljes hálózat kiépítését 2021-re ígérik. 

2017-ben Elon Musk is bejelentette, hogy 12 ezer műholdat állítana pályára, és a Boeing is nagyjából 3 ezer műholdat juttatna az űrbe. 

(MTI)