A Google-t nem zavarja, hogy a szaúdi férfiak rajtuk keresztül felügyelik asszonyállataikat

2019.03.03. 16:21
A Google a kritikák ellenére nem távolítja el azt az appot a kínálatából, amit a szaúdi állam hozott létre, hogy a férfiak könnyen ellenőrizhessék, merre mennek a feleségeik, akiknek a fundementalista vahabita országban gond nélkül korlátozzák a mozgásszabadságát.

Szaúd-Arábiában van egy kormányzati mobil alkalmazás, a neve Absher, amely megpróbálja minél inkább egyetlen csatornába összefogni az alattvalók és az állam közötti kapcsolatokat. Ez bővült a közelmúltban egy új funkcióval – talán arra is válaszul, hogy az országban bizonyos feltételek esetén már a nők is vezethetnek autót –, mellyel a férjek figyelhetik a feleségeik mozgását.

Gyerekfelügyelő, a szülőket informáló alkalmazások természetesen máshol is működnek, itt azonban a nőket tartják digitális gyerekszerepben, ami persze nincs is távol a szaúdi társadalmi valóságtól sem. A feleségeiket regisztráló aggódó férjek bármikor meg tudják nézni, hol jár az asszony, arról pedig külön automatikus értesítést kapnak, ha a feleségük esetleg megpróbálná használni az útlevelét. Ezzel aztán idejében léphetnek, ha hitvesük esetleg olyasmit forgatna a fejében, hogy külföldön kérjen menekültstátuszt a családi és politikai elnyomásra hivatkozva, mint az meg is történt a közelmúltban.

A szaúdi applikáció ellen többek között amerikai kongresszusi képviselők tiltakoztak, például az a szintén muszlim hitű Ilhan Omar, akire mostanában több felszólalása miatt is felfigyelt az amerikai országos politika. Kritikájuk szerint az applikáció hozzájárul a nők elleni elnyomáshoz, erre arra kérték az Apple-t és a Google-t, hogy távolítsák el a kínálatukból. Az Apple még nem válaszolt, a Google azonban most bejelentette, hogy túl vannak a belső vizsgálaton, és szerintük a szaúdi alkalmazás mindenben megfelel a törvényeknek, így az továbbra is elérhető lesz az aggódó férjek számára.

(Business Insider)  • Tippek
  • Biztosítás