Szilárda
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Az e-cigarettát szívóknál sokkal gyakoribbak a szívbetegségek

2019.03.07. 18:15 Módosítva: 2019.03.07. 21:29

Az elektromos cigarettát szívóknál gyakoribbak a szívbetegségek, mint az eszközt nem használók körében, derült ki egy, az Egyesült Államokban készült nagyméretű kutatás szerint. A tudósok ugyanakkor nem állapítottak meg ok-okozati összefüggést az elektromos cigaretta és a szívbetegségek gyakoribb előfordulása között.

Az elektromos cigarettára vonatkozó kutatás viszonylag új dolog, mivel az eszköz csak az elmúlt évtizedben jelent meg. Az Egyesült Államokban a gyors elterjedése pánikot váltott ki az egészségügyi hatóságoknál, a gimnáziumokban például az e-cigarettát szívó diákok aránya 78 százalékkal nőtt 2018-ban 2017-hez viszonyítva.

Az elektromos cigaretta nem tartalmaz számos, a hagyományos cigarettában meglévő rákkeltő anyagot. A kutatók és a közegészségügyi szakértők ugyanakkor tudni szeretnék, hogy a nikotinfüggőség ismert kialakulásán túl milyen következményei lehetnek a tartályban lévő folyadék magas hőfokra történő felmelegítésének.

A tanulmányban a kutatók az amerikai járványügyi hatóság 100 ezer kérdőívét elemezték.

Tekintetbe véve a kor, a nem, a testtömegindex, a koleszterin, a vérnyomás, illetve a korábbi dohányzás tényezőit is, az elektromos cigarettát szívóknál 34 százalékkal magasabb volt az infarktusok előfordulása, mint az eszközt nem használóknál. Az érrendszeri betegségek 25 százalékkal, a depresszió és a szorongás pedig 55 százalékkal volt gyakoribb.

Fontos kiemelni, hogy az ilyen kutatások kizárólag megfigyelő jellegűek és nem bizonyítják, hogy az elektromos cigaretta alkalmazása szív- és érrendszeri megbetegedéseket idéz elő, a kutatók nem vizsgálták a jelenség biológiai lefolyását. Ennek megállapításához további kutatások szükségesek.

(MTI)