Rémálmok miatt változtatja a színét alvás közben a polip?

2019.03.13. 07:58

A polipfajok egy része képes a színét változtatni, ha vészhelyzetben van, vagy éppen az áldozatát cserkészi be. De miért váltja a színét egy alvó polip? Erre a kérdésre próbálnak választ adni a kutatók is. 

A gondolkodást egy 2017-ben készített videofelvétel indította el. A coloradói Westminster állatkertjének egyik akváriumában vettek fel egy karibi kétpettyes polipot (Octopus hummenlincki), ami álmában elég drámai színváltásokat mutatott be. Fehérből átment sötétbe, majd vissza, közben egész sok árnyalatot felvett a bőre, mintha csak egy CGI-trükköt húztak volna rá. 

A polipok azonban nem szorulnak ilyesmire, az úgynevezett kromatofórák segítségével képesek megváltoztatni a színüket. Ezek olyan festékanyagot tartalmazó sejtek, amik különböző ingerek hatására kitágulnak vagy összehúzódnak. A feltételezések szerint két másik sejttípus, az iridofóra és a leukofóra az, amivel képesek érzékelni a környezetükben lévő színeket. A Livescience-nek nyilatkozó Sara Stevens akvarista szerint máshogy nem is menne nekik a színváltós trükk, hiszen a polipok színvakok. Azt azonban még nem tudják, hogyan is működnek pontosan ezek a sejtek.

Amikor a polipok a színüket változtatják, akkor a környezetükre reagálnak, de nagy kérdés, hogy miért színeződnek át akkor, amikor semmit sem csinálnak az alváson kívül, ráadásul a környezet is állandó. 

„Az volt a hipotézis, hogy a polipfajok valami nagyon hasonlót mutatnak, mint a emberek az REM-ciklusban. De még mindig az a kérdés, hogy elérik-e az REM-fázist. Nincsenek végleges válaszok a kérdésekre. Vajon álmodnak? És ha igen, akkor miről? " – mondta Stevens.

Az alvási fázist már csak azért is nehéz vizsgálni a polipoknál, mert teljesen más idegrendszerrel bírnak, mint az emberek. A központi agyon kívül viszonylag önállóan működő idegsejtcsoportjai is vannak a karjaiban.   • Tippek
  • Biztosítás