540 millió Facebook-felhasználói adatot találták publikus szervereken

2019.04.03. 22:47 Módosítva: 2019.04.03. 22:56

Több százmillió felhasználó adatait találta meg az UpGuard nevű kiberbiztonsági cég két véletlenül publikusan hagyott szerveren, köztük hozzászólásokkal, lájkokkal felhasználónevekkel és egyéb adatokkal, amikhez bárki hozzáférhetett – írja a Tech Crunch.

Az adatokat egyik felét egy mexikói cég, a Cultura Colectiva hagyta véletlenül egy jelszóval nem védett szerveren, a maradékot pedig a már megszűnt kaliforniai At The Pool hagyta egy szerveren. A cég szerint ez utóbbi az aggasztóbb, ezen a szerveren 22 ezer felhasználó adatai ültek, többek közt

  • ismerősök listáival,
  • érdeklődési körökkel,
  • fotókkal,
  • csoportokkal
  • és bejelentkezésekkel.

Az UpGuard tájékoztatása szerint egyik cég sem reagált a megkeresésükre, de az At The Pool által gyűjtött adatok rejtélyes módon éppen akkor tűntek el, mikor a cég elkezdte kinyomozni, hogy ki áll mögöttük. A Facebook egyébként szólt a szervereket hostoló Amazonnak, hogy vegyék le az adatokat. A közösségi oldal szóvivője elmondta, kifejezetten tiltják a velük együttműködő cégeknek, hogy publikus adatbázisokban tárolják az adatokat, és bár egyelőre nincs arra utaló jel, hogy bárki kihasználta volna ezt, nyomoznak az ügyben.

Ez egy újabb elég aggasztó szivárgás, aminek valószínűleg a Facebooknál sem örülnek, hiszen például a németek pont az ilyen ügyek miatt szálltak bele a cégbe.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM