Hollandiától Ausztráliáig elektromos Volkswagennel

2019.04.08. 13:01

Az elektromos autóval megtett leghosszabb út rekordját állította fel egy holland férfi, aki vasárnap érkezett Sydney-be, Amszterdamból indult 95 ezer kilométeres világ körüli útja utolsó állomására.

Wiebe Wakker Blue Bandit (Kék bandita) elnevezésű, elektromossá átalakított autójával (egy 2009-es Volkswagen Jetta SportWagen kombival) Hollandiától Ausztráliáig 33 országot szelt át. A több mint három évig (egész pontosan 1119 napig) tartó utazás költségeit, az autó töltését, a sofőr élelmét és szállását adományokból finanszírozták.

A klímaváltozás elleni fellépést sürgető Wakker Törökországon, Iránon, Indián, Burmán és Malajzián is átutazott.

Útvonalát menet közben a honlapjára küldött meghívások alapján alakította ki. "A fenntartható mobilitás előnyeinek bemutatásával változtatni akarok az emberek szemléletmódján, és arra akarom ösztönözni őket, hogy térjenek át az elektromos autóra" – mondta el Wakker.

Az elektromossá alakított autó motorja 150 KW-os, végsebessége 180 kilométer per óra, és 37 kWh-s lítium-ion akkumulátoraival 200 kilométert képes megtenni egy töltéssel. Wakker becslései szerint autója a világ körüli úton 6785 liter benzint fogyasztott volna. Elárulta, hogy a kocsi feltöltésére egész úton mindössze 300 dollárt (86 ezer forintot) költött. Útja végén arról is beszélt, hogy a legszebb emlékei az emberek kedvességéhez fűződtek.

(Reuters, SBS News, Sydney Morning Herald via MTI)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla