11:00, November 28.
Kamerun 0
Szerbia 0
al-Dzsanúb Stadion G csoport
14:00, November 28.
Koreai Köztársaság 0
Ghána 0
Education City Stadion H csoport
17:00, November 28.
Brazília 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, November 28.
Portugália 0
Uruguay 0

Bunkofon, oplogó, rúzstelefon – szédítő időutazás a mobilok negyedszázados múltjába

P1034673

Idén március végén volt 25 éves a magyarországi GSM mobilszolgáltatás, a negyedszázados évforduló apropóján GSM - Generációk Saját Mobiljai címmel kiállítás nyílt a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. Az időszaki kamarakiállítást a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) szervezte, és a társaság Informatika Történeti Kiállításának második emeletén tekinthető meg szeptember elejéig.

A tárlatot április 15-én Beck György, a NJSZT elnöke nyitotta meg. Beck topmenedzserként már négy évtizede aktív a hazai infokommunikációs iparban, tizenkét éve dolgozik a mobil távközlési szektorban. "A mobil távközlés az elmúlt évtizedben a számítástechnikánál is látványosabb átalakuláson ment át: a számítógépek gyakorlatilag beköltöztek a zsebeinkbe. Tizenkét évvel ezelőtt még a billentyűk dominálták a telefonok külsejét, mostanra pedig már a kijelzők uralják azt. A tárlaton kiállított készülékek rendkívül érzékletesen szemléltetik, hogyan változott a mobiltelefonok formaterve a készülékek használati módjának megváltozásával párhuzamosan, vagyis a szimplán beszélgetésre használt eszköz hogyan változott tartalomfogyasztást-, és előállítást is szolgáló interaktív eszközzé" – mondta Beck György a megnyitón.

A vitrinekben több száz telefon és hozzájuk tartozó kiegészítő látható (a SIM-kártyák evolúcióját is nyomon lehet követni, nemcsak a készülékek átalakulását), a kezdetleges személyhívóktól egészen az utóbbi idők okostelefonjaiig. Bár a kiállított készülékekhez nem lehet hozzányúlni (pedig de szívesen kézbe vettünk volna és megnyomkodtunk volna pár telefont!), a látvány így is több mint szórakoztató:

valóban lenyűgöző látni, hogy milyen változáson ment át pár rövid évtized alatt a mobiltelefonálás.

A közszemlére tett telefonokat látva rögvest felelevenedtek a nyolcvanas-kilencvenes évek, a hőskor, amikor még majd mindenki bunkofonnak nevezte és lenézte a mobilokat, majd a robbanásszerű terjedés, a mindent átható, nemre, korra, társadalmi helyzetre tekintet nélküli mobilpenetráció évei – emlékeznek még, amikor a színes magazinok operátorlogókat, csengőhangokat, WAP-on letölthető játékokat hirdettek oldalakon át?

A kiállításon a népszerű modellek mellett egy sor ritka, különleges mobiltelefon, sőt néhány prototípus is helyet kapott. Az alábbi válogatásban a kedvenceinket szedtük össze, némelyiknél pedig kicsit nosztalgiáztunk is.

Borítókép: a Nokia 8110i bekapcsolásakor a monokróm kijelzőn megjelenő, a Sixtus-kápolna mennyezeti freskóját (Ádám teremtése – Michelangelo) idéző pixelrajz.



  • Hírek
  • Bankszámla