2050-re akár 150 millió ember küzdhet demenciával

2019.05.14. 20:10

Az évszázad közepére várhatóan megháromszorozódik a demenciával élők száma világszerte, így a jelenlegi csaknem 50 milliós szám 152 millióra nőhet, mondta az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Azt is mondták ugyanakkor, hogy az egészséges életmód segíthet kordában tartani a kognitív hanyatlást, így például a kiegyensúlyozott, mediterrán étrend követése, a dohánytermékek és a túlzott alkoholfogyasztás kerülése, a rendszeres testmozgás, az agyat stimuláló kognitív tréning, valamint az aktív társasági élet, "ami jót tesz a szívnek, az hasznára válik az agynak is" alapon.

A WHO szerint a magas vérnyomás, a diabétesz, a magas koleszterin, az elhízottság és a depresszió a demencia kialakulásának fokozott kockázatával áll összefüggésben.

A demenciáért az emlékezőképességet, a gondolkodást, a viselkedést és a hétköznapi tevékenységek elvégzésének képességét befolyásoló agyi rendellenességek a felelősek. A 60 éven felüliek nagyjából 5-8 százaléka küzd Alzheimer-kórral vagy a demencia egyéb típusával.

A WHO szerint a betegség komoly gazdasági terhet ró a társadalmakra,

a demenciával élőkről való gondoskodás költségei a 2015-ös 818 milliárd dollárról várhatóan 2000 milliárd dollárra nőnek a század közepére.

A demenciás esetek száma az olyan alacsony és közepes jövedelmű országokban fog megemelkedni a legjobban a következő három évtizedben, ahol a legmagasabb a népességnövekedés, ami azt jelenti, hogy számos egészségügyi rendszernek kell majd jelentős kihívásokkal szembenéznie. (MTI)  • Tippek
  • Hírek