László
21 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Felpörögtek a magyar 5G-tesztek

2019.05.17. 18:02

Győrben indította el kísérleti 5G hálózatát a Telenor, és a korábbi hazai tesztekkel ellentétben nekik már nemcsak egy tornyon üzemelnek a berendezéseik, hanem mindjárt kettőn, így valóban hálózatról beszélhetünk. Az egyik bázisállomást a győri Városháza téren helyezték el, a másikat a Széchenyi István Egyetemnél, és a két tornyot 10 gigabit per másodperc átviteli sebességű mikrohullámú rádiós kapcsolat köti össze.

Telenor5G-coverage
Fotó: Egyed Gábor

A hálózati helyszíne nemcsak azért fontos, mert Győr elég fontos ipari város sok lehetséges felhasználóval, hanem mert a szolgáltató az egyetem mérnökhallgatónak is hozzáférést ad, ezzel is segítve a magyarországi 5G-re épülő kutatás-fejlesztési tevékenységet.

az 5G-s eszközzel 1,7 Gbps letöltési sebességet értek el

A hálózat berendezéseit és a tesztben használt okostelefonokat a Telenor régi partnere, a ZTE Corporation szállította le és helyezte üzembe.

Az 5G komponensek telepítése flottul zajlott, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság is segítőkész partner volt a tesztfrekvencia biztosításában, amiért ezúton is köszönettel tartozunk - mondta Koller György, a Telenor műszaki vezérigazgató-helyettese. 

A válaszidő az első tesztekben 8-12 ezredmásodperc körüli volt, ezt természetesen tovább szeretnék optimalizálni, elvégre az 5G szabványa akár 1 ezredmásodperc alatti válaszidőt is biztosítani tud. Azt vizsgálják még a Telenor szakértői, hogy a tesztben használt 3600 MHz-es frekvenciának a terjedési sajátosságai miként alakulnak. Ez a hullámhossz a beltéri terjedésnek kevésbé kedvező, és vizsgálják, hogy az időjárási viszonyok milyen hatással vannak a hálózat kapacitására.

Távirányítós autó felnőtteknek

Jövő héten, május 23-án illetve 24-én a Vodafone és a Telekom is sajtótájékoztatót tart az 5G-ről. A Vodafone már a meghívójában utal arra, hogy egy közlekedési demóval készül, melyben elindítják az első 5G állomásukat. A kiszivárgott hírek szerint egy 5G hálózatra csatlakozó, távvezérléssel működő autót lehet majd kipróbálni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!