Ferenc
11 °C
30 °C

Antibiotikumokkal vannak tele a folyóink

GettyImages-890346138
2019.05.27. 15:00

A York Egyetem kutatói megmérték Anglia folyóinak az antibiotikumtartalmát, majd azonnal el is szörnyedtek az eredményeket látva, de sajnos az egész világon hasonlóan rossz a helyzet.  

Az Independent cikke szerint volt olyan folyó, ahol a megengedett mennyiség háromszázszorosa volt az antibiotikumok koncentrációja. A Temzében például öt különböző antibiotikumot találtak, ciprofloxacinból, amit húgyúti fertőzések vagy felső légúti fertőzések kezelésére használnak, az egészségesnek ítélt érték háromszorosát tartalmazták a minták. 

Összesen 72 ország folyóit nézték meg, és a 14 leggyakrabban használt antibiotikumot a folyószakaszok hétharmadában ki tudták mutatni. A kutatók attól tartanak, hogy ez is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a egyre több az antibiotikum rezisztens baktérium, azaz olyan baktériumtörzsek alakulhatnak ki, amikre egyáltalán nem hatnak az eddig használt antibiotikumok. Az ENSZ becslése alapján az ilyen baktériumok okozta megbetegedések 2050-re legalább 10 millió ember halálát okozzák majd. Arról már írtunk, hogy itthon sem túl rózsás a helyzet, sok a vegyszer a folyókban és tavakban, ráadásul nem csak a műanyag sok, de az üzemek is szennyezik folyóvizeket. 

A gyógyszerek nem csak az emberek szemetelése, de az állatok, sőt a nagyobb vegyipari telepek nem megfelelően tisztított szennyvize miatt kerülnek be a folyókba. Bangladesben például az egészségesnek ítélt érték háromszázszorosát tartalmazta  egy folyó a trimetroprim nevű antibiotikumból, ráadásul a 711 mintavételi pont közül 307-ben volt jelen. A legszennyezettebb folyók Banglades mellett Kenyában, Ghánában, Pakisztánban és Nigériában voltak, de összességében elmondható, hogy Ázsiában és Afrikában a folyók antibaktérium-szennyezettsége nagyon sok helyen haladja meg az egészségügyi határértéket. Ugyanakkor Európa és Amerika is érintett, vagyis a probléma globális. 

"Az eredmények meglehetősen aggasztóak, és jól demonstrálják, hogy a folyóink antibiotikumtartalma nagyon magas" - mondta Alistair Boxall a York Egyetem fenntarthatósággal foglalkozó szakembere, aki szerint a megoldás nem lesz egyszerű, mert nagyobb beruházásokra van szükség a megfelelő szennyvíztisztító-rendszerek kiépítésére, és szabályozására, ráadásul a már meglévő szennyeződésektől is meg kell tisztítani a folyókat. 

(Borítókép: A Temze Londonban. Fotó: Chris Jackson / Getty Images)