Koronavírus adatok

2022. jan. 17.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-3 °C
6 °C

Génmódosított gombával harcolnak a malária ellen

2019.05.31. 11:04

Genetikailag módosított gombákkal irtanák ki a maláriát terjesztő szúnyogokat. Az első kísérletek során a fertőzött szúnyogpopuláció 99 százaléka 45 nap alatt elpusztult Burkina Fasóban. 

A kutatók előre leszögezték, hogy nem az a cél, hogy kiirtsák a szúnyogokat, hanem hogy minél hatékonyabban megfékezzék a malária terjedését, ami évente 400 ezer ember haláláért felelős, és évente 219 millió esetet regisztrálnak a világban.  

Azt is hangsúlyozták, hogy a módszer csak a maláriaszúnyogokra hat, más rovarokra,vagy a méhekre nem. 

Az amerikai Marylandi Egyetem kutatói először beazonosították, hogy a maláriaszúnyogokat támadja meg a metarhizium nevű élősködő gomba, majd a következő lépés az volt, hogy egy kicsit formáljanak ezen a gombán – mesélte Raymond St Leger professzor a BBC-nek. Ehhez egy ausztrál pók mérgének toxinját adták a gomba génjéhez, ezután már magától is termelte a mérget, olyannyira, hogy azt figyelték meg, hogy kisebb adagtól is gyorsabban pusztulnak el a szúnyogok, mintha maga a pók támadta volna őket. A következő lépcsőfok a teszt volt. 

Egy nagyjából 600 négyzetméteres környezetben tesztelték Burkina Fasóban a gombákat, egy olyan mesterségesen kialakított, de mégis valódi környezetben, ahol pontosan tudták ellenőrizni az eredményeket, viszont mégis megvolt minden, amire a szúnyogoknak szüksége lehet, azt leszámítva, hogy a szúnyogháló itt azt a célt szolgálta, hogy ne repüljenek ki a szúnyogok.

A kutatók 1500 szúnyoggal kezdték meg a vizsgálatot, szezámolajjal keverték a gombákat, amiket fekete vásznakra kentek, ezekre kellett landolni a szúnyogoknak, hogy rájuk kerüljön a halálos gomba. A gomba nélkül a szúnyogpopuláció növekedni kezdett, aztán előkerültek a pókméreggel módosított gombák, és 45 nappal később mindössze 13 szúnyog maradt életben.

Azért is fontos, hogy új módszerekkel irtsák a maláriaszúnyogokat, mert azok egyre ellenállóbak a rovarölő szerekkel szemben. Nagyon bízik az új módszerben a szakma, ugyanakkor fontosnak tartják, hogy ez ne jelenthesse azt, hogy egy újabb fajt pusztít ki az ember, azaz nem szabad, hogy a maláriaszúnyogok teljes kihalását jelentse a pókmérges gombák terjedése.   • Vennék
  • Hírek