Katalin
-2 °C
3 °C

HIV nélkül is rengeteg a nemi fertőzés

2019.06.06. 17:36

Négy szexuális kapcsolattal terjedő betegségről, a szifiliszről, a kankóról, a klamídiáról és a  trichomoniázisról adott ki jelentést az Egészségügyi VIlágszervezet (WHO), és ebből kiderül, hogy a HIV-et és a HPV-t nem számítva is rengetegen kapnak el valamilyen nemi fertőzést. 

2016-ban körülbelül 376 millió fertőzés történt a 15-49 éves korosztályban

Ez öt százalékkal több, mint amennyit 2012-ben becsültek a szakértők, és sokan vannak, akik évente többször megfertőződnek, vagy egyszerre több kórokozót elkapnak partnerüktől. A herpesszel vagy a HPV-vel további százmilliók fertőződnek meg évente.

Nagyjából megegyezik a nemek aránya a fertőzöttek körében, de a nőkre sokkal károsabbak lehetnek ezek a baktériumok, mint a férfiakra. Okozhatnak például méhen kívüli terhességet, halvaszületést, meddőséget, szív- és érrendszeri betegségeket vagy ízületi gyulladást.

2016-ban 200 ezer szifiliszes anyától származó kisbaba halt meg

  • trichomoniázis: A hüvely vagy a húgycső megbetegedése, az esetek 40 százalékát teszi ki, évente 156 millió embert érint. A férfiaknál gyakran nem okoz panaszt, sokszor nem is tudnak a fertőzöttségről. Világviszonylatban a nők 5,6 százaléka élhet trichomoniázissal, míg a férfiaknak csak 0,6 százaléka lehet fertőzött.
  • klamídia: a Chlamydia trachomatis nevű baktérium okozza, és ez a második legelterjedtebb a négyesből, évente 127,2 millió embert érint. Ez is egy húgy- és ivarszervi fertőzés, és tüneteit gyakran nem vagy későn veszik észre. A klamídia kicsit elterjedtebb a nőknél (3,8 százalékot érint), mint a férfiaknál (2,7 százalék).
  • kankó (tripper, gonorrea): a baktériumával évente 86,9 millióan fertőződőnek meg
  • szifilisz: évi 6,3 millió beteg

Ez a négy betegség gyógyítható, ezért a WHO szerint érdemes lenne gyakrabban szűrővizsgálatot elvégezni, gumióvszert használni, és azt is javasolta a szervezet, hogy a gyógyszerek árát elérhetőbbé kellene tenni. További gondot okoz, hogy a kankót okozó baktériumok közül egyre több ellenáll az antibiotikumoknak, és emiatt elképzelhető, hogy egyszer csak kezelhetetlenné válik ez a kór.

(MTI)