Szabina
2 °C
15 °C

Nyílt levélben kérik Manfred Webert, hogy akadályozza meg Palkovicsék törvényét

2019.06.06. 14:18

Nyílt levelet fogalmazott meg Kertész János fizikus, az MTA rendes tagja az Európai Néppárt frakcióvezetőjének, Manfred Webernek, amiben arra kéri a politikust, hogy gyakoroljon nyomást a Fideszre a kedden benyújtott, MTA-t megcsonkító törvényjavaslat visszavonásának érdekében.

A levélben, amelyhez 125 magyar tudós csatlakozott, Kertész úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor és a Fidesz az EP-választás eredményei miatt egyértelmű jelét mutatja annak, hogy az Európai Néppárt tagja szeretne maradni. Ennek érdekében láthatóan hajlandó kompromisszumokat kötni, így arra kérik Webert, hogy gyakoroljon nyomást a pártra annak érdekében, hogy visszavonják a javaslatot.

A fizikus a nyílt levelet aláíró Nagy Dénes Lajos Facebook-posztja alapján azt írta, hogy június 6-án estig még lehet csatlakozni, utána ezt már csak petíció-szerűen lehet megtenni itt.

A kedden benyújtott törvényjavaslattal kapcsolatban szerdán már az MTA is aggodalmát fejezte ki: újfent hangsúlyozták, hogy nem fontolták meg a javaslataikat, és arra hívták fel a figyelmet, hogy amennyiben ezt így elfogadják, azzal Magyarország számára alapvető értékek veszhetnek el.