11:00, November 26.
Tunézia 0
Ausztrália 1
al-Dzsanúb Stadion D csoport
14:00, November 26.
Lengyelország 2
Szaúd-Arábia 0
Education City Stadion C csoport
17:00, November 26. ÉLŐ
Franciaország 0
Dánia 0
974 Stadion D csoport
20:00, November 26.
Argentína 0
Mexikó 0

Letiltotta a Facebook az oltásellenesek legnagyobb oldalát

2019.06.11. 11:15
A Facebook eltávolította saját felületéről a Natural Newst, az egyik legnagyobb szélsőjobbos álhíroldalt. A Natural Newsnak idáig közel 3 millió követője volt, több, mint Alex Jones elhíresült – és a nagy közösségi oldalakról szintén kitett – Infowarsának. A Facebook tiltása a konteóoldal készítőinek szemében természetesen csak megerősíti az internetes cenzúrát.

A Natural News valójában nem egyszerű szélsőjobboldali oldal, annál furább, de az alternatív valóságok kapcsán elég jellemző kombinációt testesít meg: a természetközeli gyógyászat reflektálatlan propagálása, a hivatalos orvoslással szembeni gyanakvás, áltudomány és politikai összeesküvés-elméletek együtt jelennek meg rajta.

Mike Adams
Mike Adams
Fotó: naturalnews.com

A politikai és tudományos álhírek, a szakértői tudással szembeni alapvető gyanakvás, az elitellenesség és a hagymázas víziók propagálása  a maga műfajában nagyon  népszerű oldallá tették a Natural Newst. Az oldalt egy Mike Adams nevű figura alapította, aki azt állítja, hogy a cukorbetegsége miatt kezdett érdeklődni az alternatív táplálkozás iránt, és hogy természetes módon teljesen meggyógyította magát. A „holisztikus táplálkozás” mellett azt is hirdeti, hogy teljesen el kell hagyni a gyógyszereket, illetve lelkesen támogatja a legkülönbözőbb összeesküvés-elméleteket a  rákbiznisztől  az oltásellenességig.

A Natural News híreiről most szombaton közölt egy nagyobb lepeplező anyagot a Daily Beast. A cikk megmutatja, hogyan vegyítik a szélsőjobbos konteókat az orvoslásellenességgel, hogyan próbálják lebeszélni a szülőket a védőoltások beadásáról. Miközben az oldalon „organikus brokkolihajtás-kapszulák” és hasonló, áldásos hatásúnak mondott termékek hirdetései jelennek meg, olyan álhíreket nyomnak, mint hogy a gendersemlegesség nevében a progresszív szülők levágják az újszülöttjeik nemi szervét az egyenlőség nevében.

Ebből természetesen semmi nem igaz, de attól még a Natural News nagyon sok embert ér el. A Daily Beast cikke azonban a jelek szerint elérte a Facebook ingerküszöbét is, Zuckerbergék legalábbis a megjelenés után rögtön letiltották a Natural News oldalát. Az indoklás szerint a konteóoldal  a spam-szabályaikat  sértette meg. Az elmúlt hónapokban a Facebook a többi nagy közösségi médiafelülethez hasonlóan több hasonló álhíroldalt is letiltott, például az említett Alex Jones Infowarsát is, és idén tavasszal abbahagyták az oltásellenes hirdetések megjelenítését is. Mike Adams szerint a Natural News kitiltása a Facebookról csak az internetes monopóliumok cenzúrájának az újabb bizonyítéka. Hogy mit szól ehhez Pepe, a béka, még nem tudni.  • Hírek
  • Bankszámla