Ötszázszor gyorsabban halnak ki a növények az emberek miatt

GettyImages-1151451282
2019.06.11. 18:18

Az elmúlt 250 évben közel 600 növényfaj tűnt el a Föld felszínéről, a növények kihalása pedig ötszázszor gyorsabban zajlik, mint az természetes módon történne, írja az MTI egy új tanulmányban közzétett számok alapján.

A világhírű londoni növénykert és botanikai kutatóállomás, a Kew Gardens, valamint a Stockholmi Egyetem tudósai összesen 571 növényfajról állapították meg, hogy eltűnt az elmúlt 2 és fél évszázad alatt. Ez több mint kétszerese az ebben az időszakban kihalt madár-, emlős- és kétéltűfajokénak együttvéve.

A tudósok az eredményeiket a Nature Ecology and Evolution című szaklapban ismertették. A szám nem becsléseken, hanem a valós kihalások adatain alapul. Az adatok szerint a növények kihalása 500-szor gyorsabban zajlik, mintha az természetes módon, az ember jelenléte nélkül történne.

A legtöbb ember meg tud nevezni egy emlőst vagy madarat, amely az elmúlt évszázadokban halt ki, de kevesen tudnak megnevezni egy kihalt növényt. Ez az első tanulmány, amely áttekintést ad arról, mely növények haltak már ki, honnan tűntek el, és milyen gyorsan történik ez a folyamat

– mondta Aelys Humphreys, a Stockholmi Egyetem munkatársa a tanulmányról.

A legnagyobb növényveszteség a szigeteken és a trópusokon figyelhető meg. A kihalt növények között van például a chilei szantálfa (Santalum fernandezianum), amelyet illóolaj-tartalma miatt hasznosítottak, az élete nagy részét föld alatt töltő Thismia americana és a rózsaszín virágú Nesiota elliptica, más néven Szent Ilona olajfa is.

A drámai számok mellett a tanulmányban pozitív tudományos eredményeket is közzétettek: a kutatók szerint léteznek arra utaló bizonyítékok is, amelyek szerint egyes kihaltnak hitt növények, mint például a chilei sáfrány (Tecophilaea cyanocrocus), ismét megjelentek.

Szent Ilona olajfa
Szent Ilona olajfa
Fotó: Rebecca Cairns-Wicks / iucnredlist.org

A tanulmány készítői arra figyelmeztetnek: a növények kihalása a Földön élő valamennyi faj számára rossz hírt jelent, több millió faj fennmaradása múlik a növények túlélésén, köztük az emberé is, hiszen a Földön minden élet a növényektől függ, azok szolgáltatják az oxigént és a táplálékot is. Kihalásuk így más, rájuk utalt organizmusok kipusztulásához vezet.

Egy májusi amerikai jelentés szerint egymillió állat- és növényfajt fenyeget a kihalás veszélye. Egy 2018-as tanulmány szerint a növények ráadásul vastagabb leveleket növesztenek a klímaváltozás miatt, így kevésbé hatékonyak, mert rosszabbul tudják megkötni a szén-dioxidot.

(Borítókép: Eric Lafforgue/Art in All of Us/Getty Images Hungary)  • Hírek
  • Lakáshitel