Vilmos
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az ebola átjutott Ugandába

2019.06.12. 16:02

A Kongóban kitört ebolajárvány terjedésével régóta tartottak az egészségügyi hatóságok és a terepen dolgozó segélyszervezetek attól, hogy a járvány átlépi az országhatárokat, és nemzetközi terjeszkedésbe kezd. Ez most be is következett, hiszen ma három megbetegedést erősítettek meg Ugandában - közöttük egy ötéves kisfiú halálát is bejelentették, tudósít a CNN.

A kongói kisfiú vasárnap lépett át az ugandai határon, majd ezután vitték orvoshoz a szülei. Tegnap éjjel hunyt el. A másik két eset is ehhez a családhoz köthető: a kisfiú három éves öccséről és a nagymamájáról van szó. Őket most a helyi ugandai kórház ebolások számára elkülönített részlegében ápolják - jelentette be az ugandai egészségügyi minisztérium. Az elhunyt kisfiú és nagymamája már vért hánytak, amikor elmentek az orvoshoz.

Márpedig ez már a súlyos ebola tünete.

Mellettük nyolc embert tartanak megfigyelés alatt, akik mind kapcsolatban álltak a családdal. A jelenlegi kongói járvány egyszerre a második leghosszabb ideig tartó és a második leghalálosabb ebolajárvány a történelemben. Minthogy még korántsem látni a végét, elképzelhető, hogy mindkét tekintetben megdönti idővel a rekordot.

Tavaly augusztusi kitörése óta több mint 1300 ember veszítette életét ebolában, és a nemzetközi továbbterjedést valószínűsítette eddig is az a körülmény, hogy a járvány epicentruma az egyik legnépesebb, ráadásul az ugandai-ruandai-dél-szudáni határhoz egyszerre közel eső tartományban van.

A Wellcome Trust brit jótékonysági szervezet igazgatója, Jeremy Farrar elmondta, hogy bár az ugandai hatóságok jól felkészültek erre a fejleményre, a nemzetközi közösségnek sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítania az újabb (lassan állandósuló) közép-afrikai ebolajárványra.

A járvány igazán ijesztő fázisba jutott, és semmi jele annak, hogy a közeljövőben megállna.

- mondta Farrar. Eközben az Egészségügyi Világszervezetre egyre erősebb nyomás nehezedik, hogy hirdessen nemzetközi egészségügyi vészhelyzetet a fejlemények hatására. Ezt a lépést legutoljára áprilisban utasították el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!