Emma
-2 °C
6 °C

70 évvel elsiette a kanadai talaj az olvadást

2019.06.19. 14:46

Évezredeken át fagyott volt a föld Kanada északi-sarkköri vidékén, ahol a korábbi ritkás növényzet elkezdett burjánzani. A tudósok jóval későbbre, csak az évszázad vége felé várták az olvadást, amely a szokatlanul forró nyarak miatt már megtörtént, felpuhultak a fölső rétegek.

Az elmúlt ötezer évben nem volt olyan meleg a klíma, mint most - mondta a Reutersnek Vlagyimir E. Romanovszkij, a fairbanksi Alaszkai Egyetem geofizikai tanszékének professzora. Kollégáival még 2016-ban látogattak a helyszínre, ám a vizsgálataik elemzését most publikálták a Geophysical Research Letters szaklapban.

A kutatócsoport meglátogatták a hidegháborús korszak egyik elhagyott radarállomását is, amely több mint 300 kilométerre található a legközelebbi falutól. Egy évtizeddel korábban is jártak ott, és mint elmondták, a táj felismerhetetlenül megváltozott azóta. A talajon dombocskák láthatók, köztük kis tavak, úgynevezett termokarsztok, melyek a permafroszt olvadásakor a felszín beroskadásával keletkeztek.

Úgy sejtik a tudósok, hogy a jelenség nagy területet érint, ezért a kutatómunkájuk következő fázisában ezt igyekeznek felmérni. A permafroszt elolvadása aggasztó, mert kiszabadulnak az évezredeken át jégbe zárt üvegházhatáású gázok, amelyek felerősítik a globális klímaváltozás hatását. Egy számítás szerint a permafrosztból felszabaduló metán és szén-dioxid akár 70 ezer milliárd dollárral is megnövelheti a klímaváltozás költségeit a következő évszázadokban.

(MTI)