Magyar kutatónő vett részt a legújabb NASA-expedícióban

2019.06.21. 18:59 Módosítva: 2019.06.21. 22:12

Egy magyar kutató, Ari Csilla neurobiológus is részt vett a NASA legújabb, sorrendben 23. NEEMO expedíciójában. A NASA legújabb mélytengeri küldetésében (NEEMO, azaz NASA Extreme Environment Mission Operations) a Floridában dolgozó Ari Csilla neurobiológus mellett három másik női kutató, az amerikai Jessica Watkins, és az Európai Űrügynökség (ESA) képviseletében Samantha Christoforetti űrhajósok is részt vettek.

Az MTI az Űrvilág.hu hírportálra hivatkozva azt írja, hogy a NEEMO az extrém környezetben végrehajtott műveletek expedíciója, a küldetés során űrhajósokat, mérnököket, különböző kutatókat küldenek a világ egyetlen tengeralatti kutatóállomására, az Aquariusra. A kutatók, akik helyi idő szerint várhatóan pénteken délután térnek vissza a mélyből a felszínre, 10 napot töltöttek el 19 méteres mélységben. 

A NEEMO-23 küldetés célja az volt, hogy kiderüljön, hogyan élnének az űrhajósok, kutatók a Holdon, a földinél kisebb nehézségi erő mellett. A küldetés során különféle beavatkozásokat teszteltek a legénységen, illetve egészségügyi és pszichológiai változásokat figyeltek meg, mint például stressz reakciót, a reakcióidő alakulását, a memóriát, látást, ízérzékelést, ügyességet, izomerőt. Vizsgálták a testben élő mikrobiomot, az alvásminőséget, a szívritmust, a test összetételét. Ezek mellett számos új technológiát is kipróbáltak, mint például a Hold-leszállási szimulátort vagy a Hold elhagyására szolgáló speciális berendezéseket. 

A közlés szerint az expedíció során szerzett eredmények nagyban hozzá fognak járulni a későbbi Hold- és Mars-küldetések sikeres megvalósításához.

A kísérletben egy "víz alatti űrséta" során kipróbálták az ESA által fejlesztett holdi evakuációs berendezés (LESA, Lunar Evacuation System Assembly) második változatát. A LESA feladata egy esetleg mozgásképtelenné váló űrhajós mentésének segítése a Holdon.  • Csok