Előd
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Íme, a tíz leggyakoribb egészségügyi tévhit cáfolata

DROTI20190614009
2019.07.02. 12:21

A New York Times összeszedte a tíz leggyakoribb tévhitet, amit még sok orvos is követ, pedig a tudomány már bebizonyította, hogy nagyjából pont az ellenkezője igaz. A kutatók most azt állapították meg, hogy vezető tudományos folyóiratokban megjelent kutatások nagyjából négyszáz, széles körben elterjedt rutint cáfoltak meg.

2003 és 2017 között a JAMA és a Lancet szaklapokban, valamint 2011 és 2017 között a New England Journal of Medicine-ben megjelent több mint 3000 tanulmány közül nagyjából tízből egy az aránya azoknak a cikkeknek, amik ellentmondanak az eddig elterjedt orvosi elméleteknek, és ellenkezőjük vagy részben ellenkezőjük igaz. Ezeket a kutatók diszkreditált eljárásnak nevezik, és most azt tanulmányozzák, hogy mennyire terjedtek el a gyakorlatban, illetve mennyi idő kell, hogy a megcáfolt nézetek és gyakorlatok helyett az újabb kutatások eredményei terjedjenek el. 

A tíz leggyakoribb és legismertebb tévhit cáfolata: 

 • A földimogyoró-allergia ugyanakkora eséllyel alakul ki azoknál a gyerekeknél is, akik 3 éves koruk előtt kaptak mogyorót
  Gyerekorvosok sokáig azt tanácsolták a szülőknek, hogy 3 éves kor alatt ne adjanak földimogyorót a gyerekeknek, mert az növeli az allergia kialakulásának kockázatát. Azóta kiderült, hogy egyáltalán nem több az allergiás azoknál a gyerekeknél sem, akik akár egyéves koruk előtt fogyasztottak olyan ételt, amibe földimogyoró került. (Sőt, a szervezet korai megismertetése a mogyoróval még segíthet is az allergia kialakulásának megelőzésében.)
 • A halolaj nem csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát
  Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni az egészet, akkor logikusnak tűnik, hogy az omega-3 zsírsav több jótékony hatással rendelkezik, mivel a káros trigliceridekről már bebizonyították, hogy növelik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Ez persze szintén egy összetett kérdés, de ez a cikk, most nem hivatott arra, hogy minden részletbe belemenjen, a trigliceridekről például itt  és itt olvashat bővebben.  Ráadásul gyulladáscsökkentő, ami szintén segíthet abban, hogy csökkenjen a szívroham veszélye. Ugyanakkor egy 12 500 főt vizsgáló kutatásból az derült ki, hogy nem lehet kimutatni olyan összefüggést, ami szerint a halolaj napi bevitele csökkenti a szívrendszeri betegségek kialakulását. 
 • A tizenéves lányoknak adott élethű baba nem csökkenti a fiatalkori terhességek számát
  Sőt, a tanulmányok szerint azok a lányok, akiknek egy ilyen babán kellett gyakorolni, milyen nagy felelősség a gyerekvállalás, még minimálisan nagyobb eséllyel is estek teherbe, mint azok, akiknek csak elképzelésük volt arról, milyen egy csecsemőről gondoskodni. 
 • A Gingko biloba nem javít a memórián
  A ginkófák levelének kivonata az ősi kínai gyógyászat szerint sokat javít a memórián, és az időskori elbutulás egyik hasznos ellenszere is lehet. Ugyanakkor egy 2008-as tanulmány egyértelműen bizonyította, hogy semmi hatással sincs erre. Ennek ellenére a mai napig az Amerikai Egyesült Államokban 249 millió dollárt termel évente a ginkóüzlet. 
 • Sürgősségi betegeknél sem kell opioidot használni a fájdalomcsillapításra
  A hagyományos ibuprofén vagy aszpirin szintén hatásos a sürgősségi betegellátásban, nem kell azonnal erős narkotikumot használni. Ugyanakkor arra a tanulmány is figyelmeztet, hogy ez csak a sürgősségi ellátásra igaz, és ott sem minden esetre. 
 • A tesztoszteron nem segít az idősebb férfiak memóriájának javításában
  Korai vizsgálatok azt mutatták, hogy tesztoszteronnal lehet javítani az idősebb férfiak memóriáján. Ezt egy olyan vizsgálatra alapozták, amely szerint a magasabb tesztoszteronszinttel rendelkező idősebb férfiaknak jobban voltak a mentális funkciói, és az agyi szöveteik is jobb állapotban voltak. De egy nagyon szigorú vizsgálat azt állítja, hogy a tesztoszterontablettáknak annyi hatásuk van a memóriára, mintha cukrot ennének. 
 • Nem igaz, hogy az asztmásoknak távol kell tartani magukat a kártevőktől és csótányoktól
  Az mindenképpen igaz, hogy nem használ, ha egy ember lakásában sok a poratka és a kártevő, de nem is feltétlenül csökken az asztmarohamok száma, ha állandóan kártevőket irt és sterilen tartja a házat.
 • A lépésszámlálók és a kalóriaszámolás nem elég a fogyáshoz
  Azt figyelték meg, hogy aki folyamatosan figyeli, mennyi kalóriát visz be a szervezetébe vagy mennyit lép egy nap, az kevesebbet fogyott, mint aki általános irányelveket követ, azaz egy adott étrendet tart, vagy csak annyit mondanak neki, hogy sétáljon sokat.
 • A térd porcainak kopására és a térdszakadásra először érdemes kipróbálni a fizioterápiát, és csak ha nem használ, akkor kell megműteni
  Sokan attól tartanak, hogy ha nem műtik meg azonnal, akkor csak még jobban fog fájni. Ezzel szemben ugyanolyan eredményeket értek el fél év alatt fizioterápiával, mint a műtéttel. 
 • Attól még, hogy elfolyt a magzatvíz, nem kell azonnal megindítani a szülést
  Ha a szülés előtt néhány héttel megsérül a burok, és a magzatvíz elfolyik, az orvosok a fertőzésveszélytől tartva azonnal megindítják a szülést. Pedig a tanulmányok szerint állandó és folyamatos vizsgálatok mellett meg lehet várni, míg a szülés természetes módon indul be, ami ráadásul a magzatra nézve is kevesebb kockázattal jár.

Persze nem zárható ki, hogy újabb kutatások a most elfogadott eredmények közül is megcáfolják majd némelyiket.

(Borítókép: MTI/Rosta Tibor)