Pongrác
11 °C
27 °C

A 41. legjobb európai egyetem a Semmelweis

2019.07.08. 15:30

Az legjobb európai egyetemek élmezőnyében szerepel a Semmelweis Egyetem a Times Higher Education (THE) friss rangsorában, amely részben hallgatói felmérésen, részben az egyetemi adatszolgáltatáson, statisztikákon alapul. A Europe Teaching Rankings 2019 listáján összesen 258 európai, ezen belül 4 magyar egyetem szerepel, közölte a Semmelweis Egyetem hétfőn. (A teljes lista regisztráció után itt érhető el.)

A rangsor 2018-ban indult, kísérleti, bevezető jelleggel. A magyar felsőoktatási intézmények közül a Semmelweis a 41., a Szent István Egyetem valahol a 126-150., a Debreceni Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem pedig a 151-200. helyen áll a rangsorban (A lista az 50. helyezett után 25-ös csoportokban szerepelteti az egyetemeket, nincs ennél pontosabb helyezés). A listát az Oxfordi Egyetem vezeti.

A rangsor 4 pilléren alapul: hallgatói vélemények (hallgatói elkötelezettség, ajánlás), az oktatás biztosításához szükséges erőforrások megléte (oktató-hallgató arány, oktatók közleményeinek száma), az oktatás eredményessége (diplomázási arány, piacképes tudás), valamint az oktatási környezet (nemek aránya, nemzetközi és Erasmus+ programban részt vevő hallgatók aránya). A Semmelweis Egyetem ez utóbbiban érte el a legjobb eredményt.