Menyhért, Mirjam
17 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Egyre aggasztóbb a Nagy-korallzátony állapota

2019.07.19. 14:53

Egyik saját szerve, a Nagy-korallzátony felügyeletéért felelős hatóság ment szembe az ausztrál kormánnyal a világörökségi helyszínt veszélyeztető károsanyag-kibocsátás ügyében – írja az MTI.

A héten kiadott jelentésében a hatóság rámutat, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának azonnali visszaszorítására van szükség országos és globális szinten egyaránt ahhoz, hogy biztosítani lehessen a Nagy-korallzátony jövőjét.

Az Ausztrália északkeleti partjainál 2300 kilométer hosszan elnyúló zátony északi részét 2016-ban és 2017-ben is tömeges korallfehéredés sújtotta a klímaváltozás okozta óceánvíz-melegedés miatt.

Az ország károsanyag-kibocsátása ennek ellenére négy éve folyamatosan növekszik, ami miatt sok kritika éri Scott Morrison miniszterelnök közelmúltban újraválasztott kormányát, amely az országban folyó szénbányászat támogatója.

A kormány hivatalos energiapolitikájában nem kapott helyett a 2015-ös párizsi klímavédelmi egyezményben megfogalmazott emissziócsökkentés teljesítése, és a szakértők megkérdőjelezik a kormány azon tervének kivitelezhetőségét, hogy a 2005-ös szinthez képest legkevesebb 26 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását 2030-ra.

Csakis a legerőteljesebb és leggyorsabb lépések révén lehet csökkenteni és korlátozni az éghajlatváltozásnak a korallzátonyra gyakorolt hatásait. A további korallpusztulás elkerülhetetlen, ugyanakkor minimalizálni lehet a globális hőmérséklet növekedésének a lehető legnagyobb mértékű korlátozásával

– írta jelentésében a világ legnagyobb koralltelepét felügyelő hatóság.

Ha a károsanyag-kibocsátás jelenlegi mértéke nem csökken, akkor nagyjából 2035-re évtizedenként kétszer lehet majd tömeges korallfehéredésre számítani a térségben, a század közepére pedig évenként fog bekövetkezni a pusztító jelenség a jelentés szerint.

"Ha a korallfehéredés rendszeresebbé és intenzívebbé válik, akkor a zátonyoknak nem lesz idejük regenerálódni és virágállatok által dominált rendszerekként fennmaradni" – mutattak rá a szakemberek.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.