Eleonóra
-1 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Bálint gazda: A klímaváltozást az ember nem tudja megváltoztatni, de alkalmazkodni lehet

2019.08.07. 16:08 Módosítva: 2019.08.07. 18:34

A Magyar Narancs interjút készített Bálint Györggyel, Magyarország kedvenc kertésze beszélt arról, miért Iowában lett mezőgazdász, a rendszerváltás utáni időkről, politikai karrieréről, és szóba kerültek a klímaváltozás is. 

Épp tegnap este próbáltam valahogy végiggondolni az emberiség történetét. Most már teljesen világos előttem is, hogy az ember ezt nem tudja megváltoztatni. A légkör szén-dioxid-szintje csak növekszik, a tengerek szintje emelkedik, a gleccserek elolvadnak, és még hosszan sorolhatnám a Földön történő ezernyi változást. lehet, hogy ezeket nem tudjuk megváltoztatni, de alkalmazkodni lehet hozzá. És ezt az alkalmazkodást kell megtanulni a természettől. Mert a természet, amióta létezik -nem tudom kinek akaratából, de létezik-, azóta mindig azt tanítja, hogy alkalmazkodni kell az adott körülményekhez. Ez az élet feltétele. 

Beszélt az önellátás fontosságáról is, szerinte a magaságyak olyan termelési megoldások, amelyek kevés pénzből, kis beruházásból, akár használt lécből, deszkából vagy téglából megvalósíthatóak. Fel lehet állítani panelházak naposabb udvarán, hogy paradicsomot, paprikát, hagymát vagy uborkát teremjen. Szintén jó ötletnek tartja, hogy törpegyümölcsfákat, karcsú orsó gyümölcsfákat ültessenek akár egy virágágy közepébe. 

Szép, mikor virágzik, szép, amikor tele van terméssel. Nem utolsó szempont, hogy ezt el is lehet fogyasztani. 

Bálint gazda nemrég ünnepelte századik születésnapját, a jeles alkalomból a Reuters is csinált vele videointerjút, 97 éves korában pedig az Index forgatott vele. 

Olyan vagyok, mint a barackfám: tele sebesülésekkel, de még mindig terem