Idén már nem nyit ki a Planetárium, de kinyit-e valaha is?

DJI 0050
2019.08.09. 07:38

Több mint két évvel ezelőtt, 2017. június 17-én zárt be a budapesti Planetárium, az ország legnagyobb ilyen jellegű természettudományos intézménye. Az 1977-ben átadott épület a kétezres évekre olyan rossz állapotba került, hogy a kupolát körülvevő lapos tető – köszönhetően a rossz terveknek – a nyári viharok, felhőszakadások idején rendszeresen beázott.

2016-ban volt először olyan, hogy egy heves vihar alatt olyan súlyos vízkárok keletkeztek az épületben, hogy másfél hónapra be kellett zárni. Az újranyitáskor így nyilatkozott nekünk Lőrincz Henrik, a Planetárium előadó csillagásza a helyzetről:

A lapos tetős szerkezet vízelvezetése rossz, illetve gyakorlatilag nincs, ebből adódik az állandó beázás. Az építésnél egy sor anyaghasználati hibát is elkövettek, mindezek kijavítására egy teljes átfogó építészeti felújítás lenne a megoldás, visszabontással, korszerű építési technológiák alkalmazásával, megfelelő szigeteléssel.

Piróth Eszter, a Planetáriumot fenntartó Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) igazgatója a 2017-es bezárás előtt azt mondta, hogy a tetőszigetelés várhatóan az év végéig megtörténik, ami után ismét ki fognak nyitni, de az épületnek teljes, felújításra, belső korszerűsítésre lenne szüksége, ami másfél-két évet vesz igénybe.

Egy évvel a bezárás után, az Uránia csillagvizsgáló megszűnése apropóján megnéztük, hogy hol tartanak a tervezett munkák. 2018. június végén a TIT igazgatója azt mondta, a Planetárium felújítási munkái elkezdődtek, és hogy a jövőben az Uránia csillagvizsgáló is a népligeti épületbe költözik: a Planetárium kupolája mögött alakítanak ki/át épületrészt számára. Akkor a Népligetben járók azt láthatták, hogy az épület kupoláját körbevevő lapos tetőn szigetelési munkák folytak, legalábbis az ott felhalmozott szigetelőanyagok látványából erre lehetett következtetni.

Azóta eltelt bő egy év, és a Planetárium még mindig zárva van. Kicsit talán kezd is hozzászokni a főváros, az ország lakossága, hogy máshol keressen csillagászati témájú ismeretterjesztő élményeket, mi is már csak egy-két levelet kaptunk az utóbbi hónapokban, amikben olvasók méltatlankodnak, hogy miért van még mindig zárva a nagy múltú intézmény. Váltottunk pár szót egy neve elhallgatását kérő csillagásszal, aki meglehetősen borúlátóan látja a Planetárium helyzetét:

Talán már a szigetelést megcsinálták, legalább nem áznak tovább a lapostetős részek. Rebesgetik, hogy sokmilliárdos felújítás következik, mindenféle fejlesztésekkel (ráfér az épületre és a technikára is), de gondolom, erről se találni semmi konkrétumot, és gyanítom, hogy a TIT vezetése nem is akar nyilatkozni. Érthető, hiszen közpénzből történik ez is. Ehhez pedig mi köze a köznek? A felújításból talán majd vesznek egy igazgatót is a Planetárium élére, mert továbbra se tudni, hogy ki az igazgató. Végtére is minek igazgató az ország nagyplanetáriumának élére?

Arról, hogy a tető felújítása befejeződött, saját szemünkkel is meg szerettünk volna győződni. Az épületet körüljárva és kicsit fölébe szállva a következőket tapasztaltuk:

 • a főbejáraton semmiféle tájékoztatás nincs kihelyezve, hogy miért van zárva az intézmény és hogy mikorra várható az újbóli nyitás,
 • a tetőn nem zajlanak szemmel láthatóan munkák,
 • bent, a körfolyosón maradék építőanyagok, leginkább szigetelőanyag-táblák vannak fölhalmozva,
 • laikus szemmel nézve úgy tűnik, hogy a tető szigetelése meglehetősen alacsony műszaki színvonalon történt meg (bádoglemez, farostlemez és töredezett hungarocell látszik végig körbe), a legfinomabb kifejezés ami eszünkbe jut róla, a "gányolás",
 • és továbbra sem látni annak jelét, hogy a budai épületéből kurtán-furcsán kiköltöztetett, nagy múltú Uránia csillagvizsgálónak a Planetáriumban alakítanának ki új, méltó helyet.

Próbáltuk az egyszeri planetáriumi látogató bőrébe bújva kideríteni, hogy mit lehet tudni az olyannyira várt nyitásról. Az internetet körüljárva a következőket tapasztaltuk:

 • A Planetárium önálló honlapja (planetarium.hu) tavaly óta nem üzemel, a http és a https verziókban is hibaüzenet fogadja a látogatókat (printscreen, 2019. augusztus 6.).
 • A TIT honlapja (titnet.hu) sem üzemel, egy "Átépítés alatt" felirat, egy lejárt számláló (00 nap 00 óra 00 perc 00 másodperc) fogadja a látogatókat, valamint van rajta egy link a 2018-as közhasznúsági beszámolóra. A planetárium titnetes aloldalán ugyanez a helyzet (printscreen, 2019. augusztus 6.).
 • A TIT Budapest Planetárium Facebook-oldalán a legfrissebb poszt 2018. júliusi, a hatodik bejegyzés a 2017-es bezárásról szól: "A felújítás elkészültéig zárva tartunk. Ha csillagászati programra vágysz, látogass el a TIT Uránia Csillagvizsgálóba!" (Micsoda irónia!) Alatta egy pár napos komment: "Tisztelt Planetárium! Meddig tartanak még zárva? A helyszínen úgy tűnik, a munkálatok megakadtak. Lesznek még valaha nyitva?" (printscreen, 2019. augusztus 6.).

Az egyszeri planetáriumi látogató ekkor már valószínűleg legyint egyet, és elengedi a Planetáriumot. Mi ennél picit tovább mentünk és az interneten fellelhető hivatalos dokumentumokból a következőket tudtuk meg:

 • A 2018-as TIT közhasznúsági beszámoló (.pdf) 11. oldala szerint a "TIT Budapesti Planetárium 2017 júniusában életveszélye állapota miatt bezárt. Az 1470/2017. (VII.25.) és 1798/2017. (XI.8.) Kormányhatározatok szerint az EMMI támogatásával 2018-ban elkészült a TIT Budapesti Planetárium életveszélyt elhárító tetőszigetelése, tetőfelújítása. Az EMMI támogatásával elkészült a TIT Budapesti Planetárium teljes rekonstrukciójának terve, melyet az építésügyi hatóságok jogerősen elfogadtak. Az építési tervek szerint a TIT Budapesti Planetárium adminisztratív épületrész tetején kap helyet a csillagvizsgáló kupolája. Így a TIT Budapesti Planetárium komplex csillagászati intézménnyé válik, a XXI. század követelményeinek megfelelően."
 • A 2018-as TIT közhasznúsági beszámoló 25. oldala szerint az Emberi Erőforrások Minisztérium támogatásából tavaly 81,2 millió forintot költött a TIT az épületre: "Az épület tetőszerkezetének rekonstrukciós munkálatai befejeződtek, átadásra került. A támogatási szerződés módosításra került, a támogatás felhasználási határideje 2019. március 1-re változott, a felújítás 2018. évben lezárult."
 • A 2018-as TIT közhasznúsági beszámoló 26. oldala szerint "2018 folyamán elkészültek a tervek az épület és a műszaki tartalom teljes felújítására, modernizálására. Teljes és átfogó építészeti, belsőépítészeti, gépészeti, villamossági, valamint biztonságtechnikai kivitelezési szintű dokumentumtervek kerületek kidolgozásra. Az elkészült megvalósíthatósági tanulmány ezekkel együtt a planetárium teljes műszaki infrastruktúrájának felújítási terveit is tartalmazza. A támogatási szerződés módosításra került, a támogatás felhasználási hatráideje 2013. március 15-ra változott, a felújítás előkészítése 2018. évben lezárult." Minderre 46,6 millió forintot hívott le a TIT az EMMI által biztosított költségvetési forrásból.

Tehát a beszámoló alapján összefoglalva: a tető kész, átadták, átvették, kifizették, a korszerűsítési tervek is elkészültek, teljes mértékben elő van készítve minden a modernizációra, valamint az Uránia befogadására. Ami a költségeket illeti:

a TIT a bezárás utáni évben csaknem 128 millió forintot költött az adófizetők pénzéből a Planetáriumra. Ennek eredményét kívülről bárki megtekintheti a Népligetben.

A Planetárium tetőfelújításával, a lezajlott szigetelési munkákkal kapcsolatban a Közbeszerzési Hatóság honlapján közzétett dokumentum (Planetárium épületén tetőszigetelés és tetőfelújítás – Közbeszerzési Értesítő, 2018/123) ad tájékoztatást. Ebből kiderül, hogy kik voltak a kivitelezők: a Hajnal és Társa Nova Korlátolt Felelősségű Társaság valamint az Aqua-Thermoszig Kft. Az előbbi kényszertörlés alatt áll (2017-es utolsó pénzügyi éve, nettó 95 milliós árbevétellel) az utóbbit 2017. december 15-én alapították, utolsó pénzügyi beszámolója is 2017. decemberi, nettó árbevétele 0 forint.

A Közbeszerzési Értesítőben megjelent tájékoztató szerint elég komoly munkákra kapott a két cég megbízást:

A felújítási munkákat a meglévő tetőszigetelési rétegek bontásával kell kezdeni, a födémszerkezetig vissza kell bontani mindent. A beázások miatt egyetlen réteg sem használható fel újra! Mivel jelenleg nem látható, hogy a beázások, esetleges fagyások a födémszerkezetekben milyen károsodásokat okoztak, azt a bontás után át kell vizsgálni. Szükség esetén a beton felületet ki kell javítani, hogy az a tetőszigetelés rétegrendjeinek fogadására alkalmassá váljon. Nagyobb mértékű károsodás észlelése esetén tartószerkezeti vizsgálat is szükségessé válhat.

A tetőfelújítás négy fő részből tevődött össze: a felső karéj, az alsó karéj, a nyaktag és az irodaépület tetőszerkezetét kellett szigetelni, felújítani. A dokumentumból megtudtuk azt is, hogy a kivitelezés miért csúszott sokat:

Vállalkozó 2018.05.30-án kelt levelében jelezte a Megrendelőnek, hogy az anyagszállítók csúszása miatt sokkal később érkeztek meg részére az anyagok, a munka kezdete óta rendkívüli csapadékos időjárás volt, a bontás során előkerült, eddig nem tervezett jelentős bontási és építési munkák váltak szükségessé a következők szerint: a bontás után feltárt a vízszintes felület bontása után az előkerült teknők kiegyenlítése polisztirollal, valamint a ráhelyezett lejtésképző elemek még így is helyenként visszafelé lejtenek, ezen felületek összecsiszolása, ill. kiegyenlítése jelentősen több időt vesz igénybe, mint ideális esetben. Továbbá a csapadék elleni védelme sokkal nehezebb, mert kénytelenek olyan egybefüggő felületeket kirakni - látszódjanak a lejtésviszonyok - mely nehezebben védhető, ráadásul lényegesen lassabban halad. Megrendelő a bejelentett okokat megvizsgálta, a műszaki ellenőr jóváhagyásával azokat elfogadta, melynek okán felek a jelen szerződés módosításban állapodnak meg.

Átnéztük az elmúlt egy évben történt jogszabályi változásokat is, amik a Planetárium korszerűsítésével kapcsolatosak.

A 1631/2018. (XI. 29.) kormányhatározat némileg ellentmond a közhasznúsági beszámolóban olvasottakkal, ami szerint "a felújítás előkészítése 2018. évben lezárult". A kormányhatározat szerint módosult a "TIT Budapesti Planetárium épülete felújításának eőkészítéséhez szükséges forrás biztosításáról szóló 1798/2017. (XI. 8.) Korm. határozat" 2. pontjában megadott határidő (2018. év augusztus 31. napja):

az előkészítési fázisokat legkésőbb 2019. május 31-ig kell megvalósítani

és

az emberi erőforrások minisztere 2019. július 31-ig készít előterjesztést a Kormány részére az előkészítési fázisok eredménye alapján a Korm. határozat 2. 1. pontja szerinti beruházás megvalósításának kérdésében, a kivitelezéshez és az üzemeltetéshez kapcsolódó feladatok, költségek, forrásigény, ütemezés és felelősök bemutatásával.

Ezen kívül történt még egy fontos törvényi változás, ami a 81 százalékban a TIT és 19 százalékban a magyar állam tulajdonában álló Planetáriumot érinti. Az országgyűlés június 25-i ülésén a képviselők elfogadták a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter törvénymódosító előterjesztését, amivel

a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat lett a Planetárium vagyonkezelője.

Az új jogszabály (2019. évi LX. törvény – Magyar Közlöny, 2019. évi 113. szám) 4. pontja szerint

a TIT által végzett, a vagyonkezelt vagyonnal kapcsolatos tevékenység – ideértve a vagyonelemek hasznosítását is – közfeladatnak minősül.

Közfeladatukkal kapcsolatban igyekeztünk információkat szerezni a Planetárium illetékeseitől is, hogy mi a helyzet a Planetáriummal, mikor várható az ígért nyitás. Mivel a Planetáriumnak jó ideje nincs igazgatója, a TIT igazgatójához fordultunk, de Piróth Eszter egyelőre nem reagált megkeresésünkre, amiben a következőket kérdeztük:

 • Hol tart jelenleg a Planetárium felújítása, átalakítása?
 • Elégedett-e a TIT, mint a Budapesti Planetárium vagyonkezelője az eddig elvégzett munkák műszaki színvonalával
 • Mi a jelenlegi ütemterv? Mikor kezdődnek az érdemi korszerűsítési munkák? Mikorra számítanak ezek befejezésére?
 • Van-e konkrét vagy legalábbis hozzávetőleges időpont a Planetárium újbóli megnyitására?

Amennyiben kapunk válaszokat, újabb cikkben számolunk be azokról.

Kapcsolódó

A budapesti planetáriumban a víz az úr

A nagy nyári felhőszakadás után bezárni kényszerült Planetárium október 12-én újra megnyitotta kapuit a látogatók előtt. A baj csak az, hogy a lassan negyvenéves épület véglegesen rossz állapotba került, amiből nemigen lesz visszaút, ha nem kezdik meg a felújítást.

(Borítókép: Bődey jános/Index) • Hírek
 • Hírek