Előd
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Megmentik az életveszélyes lébényi kőriserdőt

LÉBÉNY KőrispusztulásMZS 0623
2019.08.15. 13:44
Életveszélyes a lébényi erdő, a védett területen gyökerestől dőlnek ki a többmázsás, beteg kőrisek, közölte augusztus elején Lébény polgármestere. A Fertő-Hansági Nemzeti Park csütörtökön közleményben reagált és ígért megoldást a lébényi kőrispusztulásra, szakmailag is alátámasztva a hajtáspusztulást.

A kőriserdők országszerte pusztulnak, egy gombás fertőzés miatt pár éven belül akár teljesen el is tűnhet a kőrisfa Magyarországról, hívta fel a hazai közvélemény figyelmét Kovács Gábor, Lébény polgármestere tíz nappal ezelőtt. A lébényi erdő pusztulását több száz kidőlt fa bizonyítja, a tavasszal a hóvirágokkal borított tanösvényre dőltek rá fák.

A helyi önkormányzat évek óta próbálja megoldani a problémát, de a városnak nincs jogosultsága erdőgazdálkodásra. Kovács Gábor szerint a betegség ellen nincs gyógymód, a védett tanösvényt és a még egészséges egyedeket megmentené, ha a szezonon kívüli időben kivágnák és elvinnék a fertőzött fákat.

A kőriseket pusztító gombás betegségre már nyolc-tíz éve felfigyeltek a lébényi lakosok, a fertőzés azóta folyamatosan terjed a területen. A vészről az utóbbi években több tanulmány is készült, amelyek szerint a kőris a szilfához hasonlóan akár teljesen kipusztulhat Magyarországon, sőt egész Európában.

A Fertő-Hansági Nemzeti Park szakemberei egyetértenek azzal, hogy nemcsak lébényben, de országszerte veszélyben vannak a kőris erdők a gombás fertőzés okozta megbetegedés miatt:

A fafajtát fenyegető hajtáspusztulás az egyik legújabb erdészeti probléma Magyarországon, melyre egyetlen megoldás az ellenálló egyedek védelme és nemesítése. A Fertő-Hanság Nemzeti Park szeretné széles körben felhívni a figyelmet a betegségre, és mindenkinek azt javasolja, ha fertőzött, kidőlt kőriseket lát a környezetében, azt mielőbb jelezze a helyi erdőgazdálkodásnak.

- áll a nemzeti park közleményében.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park augusztus elején az önkormányzattal együtt helyszínelt a súlyos állapotú lébényi erdőben. Megállapították, hogy a térséget egy új, a kőrisekre komoly veszélyt jelentő betegség támadta meg, amelynek hatására életveszélyessé vált az erdőben való tartózkodás is. A gombás fertőzés 8-10 éve jelenhetett meg az erdőben, azóta a kőrisek több, mint fele teljesen elpusztult.

A fafajtára veszélyes hajtáspusztulást (Hymenoscyphus fraxineus) egy gombafaj okozza, ami tápanyagszállítási zavarokat idéz elő a növényben.

 Először a levelek barnulnak meg és száradnak el, majd az ágak, a törzs és a gyökerek is, míg végül bekövetkezik a teljes száradás. A beteg fákban megjelennek a másodlagos károsítók, korhadéklakók, így azok rövid időn belül teljesen elpusztulnak és kidőlnek.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park vezetőségének többször is jelezték a lébényiek, hogy az erdő életveszélyes. A terület viszont eddig osztatlan közös tulajdonban volt, és az elődeimnek nem volt jogosultsága az erdőgazdálkodásra. Kinevezésem után az egyik első terepi bejárásom a lébényi erdőbe vezetett, magam is láttam az áldatlan állapotokat. A tulajdonviszonyok rendezésének folyamatán azóta rajta tartom a szemem, így reményeink szerint ősszel elkezdhetjük a terület rehabilitációját

– számolt be az esetről Kulcsárné Roth Matthaea, a Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatónője.

A szakértő hozzátette, hogy kőrisek hajtáspusztulása egy új erdészeti probléma, aminek mielőbb meg kell akadályozni a terjedését. Az utóbbi évtizedekben a szilfa kapcsán bebizonyosodott, hogy egy-egy fertőzés az érintett fafajta teljes pusztulásához is vezethet. Ez a folyamat reményei szerint a kőrisfák esetében még visszafordítható, ha azonnal lépéseket teszünk a beteg területek rehabilitációjára.

(Borítókép: Fertő-Hanság Nemzeti Park)