Fatime
16 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Levághatjuk a Facebookról a böngészési előzményeinket

2019.08.21. 14:53

Mindenki ismeri azt a jelenséget, hogy megnézünk egy ruhát valamelyik kereskedői oldalon, és utána heteken át ugyanannak a ruhának a hirdetéseit látjuk, akármerre is szörfölünk a neten. Ennek vet véget a Facebook új Clear History funkciója, amit Mark Zuckerberg másfél évvel ezelőtt jelentett be: elvágja a kapcsolatot az általános böngészésünk és a facebookos időtöltésünk között.

Először az írek, a spanyolok és a dél-koreaiak kapják meg az újítást, utána jön a többi ország a következő hónapokban.

Az új funkció az Off-Facebook Activity, vagyis a Facebookon Kívüli Aktivitás nevű beállításcsoport része lesz, és ha megnyitjuk, rögtön láthatóvá válnak a minket nyomon követő appok és weboldalak. Itt több lehetőség közül választhatunk:

  • Megnézhetjük az összegzését azoknak az információknak, amelyet más appok és weboldalak küldtek el a Facebooknak a közösségi oldal üzleti eszközei, a Facebook Pixel vagy a Facebook Login segítségével.
  • Bonthatjuk a kapcsolat ezen információk és a Facebook-fiókunk között.
  • Megakadályozhatjuk, hogy a jövőben kapcsolat jöhessen létre a Facebookon kívüli tevékenységeink és a fiókunk között. Ezt általános szabályként is meghozhatjuk, de akár apponként vagy weboldalanként is felállíthatunk korlátozásokat. 

A Facebook természetesen nem fog lemondani a bevételét termelő eszközökről, tehát ezután is nyomon fogja követni a webes tevékenységünket, adatot fog gyűjteni rólunk, csak ezeket az információkat nem fogja összekötni a fiókunkkal. Így a hirdetők nem azt tudják majd, hogy mi klikkeltünk rá az egyik reklámjukra, csak annyit, hogy valaki ráklikkelt. Ezáltal a Facebook továbbra is nyomon követheti a hirdetések teljesítményét, hatékonyságát.