Salamon
10 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Megfőnek az oroszok

2019.09.06. 12:29

Oroszország 2,5-szer gyorsabban melegszik, mint a világ többi része, derült ki az ország környezetvédelmi hatóságának jelentéséből. A rendszeres globális hőmérséklet-mérések kezdete óta az elmúlt négy évben rekordmeleget regisztráltak Oroszországban, olvasható az orosz környezetvédelmi minisztérium honlapján bemutatott 2018-as jelentésben.

Évtizedenként 0,47 Celsius-fokos az átlagos hőmérséklet-emelkedés mértéke 1976 óta az országban. Ez a szám 2,5-szer nagyobb, mint ugyanebben az időszakban a hőmérséklet globális növekedése, amely 0,17-0,18 Celsius-fok évtizedenként. A klímaváltozást erősítő egyik legfontosabb tényező az üvegházhatású gázok koncentrációjának növekedése, áll a jelentésben.

Oroszország az emelkedő hőmérsékletet felhasználta az Északi-sarkvidék fejlesztésére, az ország legészakibb részén húzódó északi tengeri útvonal menti kereskedelem növelésére. Az útvonal vizei a klímaváltozás hatására az elmúlt években hosszabb időszakokra váltak hajózhatóvá. (MTI)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.