Lukács
4 °C
15 °C
283 677 szavazat
371 560 szavazat

Ma még dönthetnek a szülők az ingyenes HPV védőoltásról

2019.09.12. 09:41

Szeptember 12-ig dönthetnek a magyar szülők arról, hogy kérik-e hetedik osztályos lányuknak az ingyenes HPV (Humán papillomavírus) elleni oltást. A vakcinát a 12. életévüket betöltött hetedik osztályos lányok szülei igényelhetik térítésmentesen az iskolákban.

A WHO mellett a Magyar Tudományos Akadémia is hangsúlyozza, hogy az oltások biztonságosak és hatékonyak. 

"A fejlett országokban már évekkel ezelőtt bevezették a fiatal lányok és egyes országokban a fiúk HPV elleni vakcinációját. Először ez Ausztráliában történt meg, ahol a méhnyakrákok előfordulása és az ebből fakadó halálozás az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent. Számos európai ország, köztük Ausztria, Németország hamar csatlakozott a vakcinációs programokhoz, ott ezek azóta is sikeresen folynak. Az alkalmazott vakcinák biztonságosnak és hatékonynak bizonyultak, ezt elsősorban a méhnyakrák kialakulásának megelőzése vonatkozásában vizsgálták. A WHO folyamatosan nyomon követi a vakcinák biztonságosságát, 2017-es jelentésében a HPV elleni vakcinák biztonságosságát kiemelkedően jónak minősítette" – idézik Schaff Zsuzsa akadémikust, az MTA Orvosi Tudományok Osztálya rendes tagját. 

A cikkben kitérnek az ausztrál adatokra, ahol a védőoltást 2007-ben kezdték adni a 12-13 éves lányoknak, illetve felmenő rendszerben a 14–26 éves korú lányoknak és nőknek, majd a programot 2013-ban a fiúkra is kiterjesztették.

A legveszélyesebb HPV-törzsek előfordulása 10 év alatt 92 százalékkal csökkent az oltott lányok körében.

A méhnyakrák és a rákmegelőző állapotok gyakorisága pedig már 7 év alatt felére csökkent. Az MTA emlékeztet arra is, hogy a HPV elleni vakcinák biztonságosságával kapcsolatban már 2003 óta zajlanak klinikai vizsgálatok, potenciális mellékhatásaikat a piacra kerülésük óta folyamatosan monitorozzák.

Az azóta eltelt időszakban súlyos mellékhatásokra nem derült fény.

 Az ingyenes védőoltást írásbeli nyilatkozat segítségével igényelhetik a 12. életévüket betöltött 7. osztályos lányok szülei, a gyermek által látogatott általános iskolában vagy gimnáziumban. A HPV vírussal és az oltásról itt olvashat részletesebben.