Szabina
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Elektromos orral szagolják ki a torokfájást Angliában

2019.09.13. 11:22

A Warwick Egyetem professzora, James Covington kifejlesztette az elektromos orrot, ami az ígéretek szerint nagy előrelépést jelenthet az orvostudományban, mert a segítségével várhatóan ritkábban kell antibiotikumot felírni.

Az elektromos orr a háziorvosi rendelők fegyvere lehet köhögős időszakokban, ugyanis képes a páciens leheletéből kiszagolni a baktériumokat. Ha valaki felső légúti megbetegedésre panaszkodik, akkor a gép egyszerűen meg tudja mondani, hogy baktérium okozta fertőzésről van-e szó, vagy szimpla megfázás okozza a tüneteket, így nem szükséges antibiotikumot felírni. 

Az orvosok már évek óta figyelmeztetnek, hogy túl sokszor és túl rendszeresen nyúlnak antibiotikumhoz az emberek. Covington szerint ha csak 20 százalékkal sikerül csökkenteni ezt az arányt, már az is rengeteget jelent. 

Az elektromos orrot 1112 emberen tesztelték kórházakban és háziorvosi rendelőkben, az első tesztek alapján 80 százalékos bizonyossággal mondja meg, hogy baktérium okozza-e a felső légúti megbetegedést. A hatékonysága mellett az is kiderült, hogy 406 embernek volt felső légúti megbetegedése, és mindössze 30 volt bakteriális eredetű. 520-an alsó légúti megbetegedésben szenvedtek, 272 nem bakteriális, 248 bakteriális eredetű volt. 186 embernek pedig tulajdonképpen nem volt semmi baja.