Gyöngyi
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Megtanult magyarul a Huawei Watch GT2

2019.09.23. 17:20

A Huawei a Mate 30 mobilok bemutatóján előrukkolt két olyan kiegészítővel, amiket biztosan piacra is tud dobni: ezek a Watch GT2 nevű okosórák, amelyeken nem a Google-féle WearOS fut, hanem a saját LiteOS nevű operációs rendszere. A saját Kirin A1 csipje hajtja meg, így ebből a szempontból sem érinti az amerikai kereskedelmi embargó. 

Kétféle méretben lesz kapható.

Megszólalásig hasonlít az óra az előző változatára, csupán egy kissé laposabb lett, az óralapot körülvevő gyűrű visszafogottabb, belesimul a felszínébe. Ezáltal némileg megnőtt az üveg előlap sérülésének veszélye. A nagyobb méretű órán a kijelző maradt 454×454 pixel felbontású, kerek 1,39 colos AMOLED panellel, míg a kisebb óra 1,2 colos és csak 390×390 pixeles.

A GT2-nek is két nagy gombja van a jobb oldalon, akárcsak a GT-nek, ezekkel lehet navigálni a menüben, amikor nem az érintőkijelzőt nyomkodjuk. A fölső gombbal tudjuk felébreszteni az órát, azzal lépünk vissza a főmenübe, az alsóra pedig a saját kedvenc appunk elindítását programozhatjuk rá. Ebben sajnos igencsak korlátozott a kínálat, viszonylag kevés app készült el a LiteOS-re. 

A nagyobb GT2-t  445 mAh-s aksival szerelték fel, szóval nagyobb kapacitású, mint amilyen a GT-ben volt. Egy töltéssel két hétig működik, amiben szerény 90 perc edzés és fél óra zenehallgatás is benne van. A kisebb és könnyebb óra viszont csak 215 mAh-s aksit kapott, pedig annyival nem kisebb a kijelzője, és ennek eredményeként a használata is egy hétre korlátozódik.

A hátlapon lévő optikai szenzorok állandó pulzusmérésre képesek, felmérhetjük, hogy mennyire vagyunk stresszesek, számolja a lépéseinket, és figyeli az alvásunkat, ha magunkon hagyjuk éjszakára. Figyeli, ha túl lassú – 50 alatti – a szívverésünk, vagy ha tartósan, több mint tíz percen át 100 fölé megy a pulzusszámunk.

Lényeges különbség még a két változat között, hogy csak a nagyobb kapott 4 GB belső tárhelyet, valamint beépített hangszórót és mikrofont. Ezek lehetővé teszik, hogy az óra önálló zenelejátszóként működjön, illetve bluetooth kihangosítóként, vagyis a mobilt nem kell elővenni a telefonáláshoz, ami nagy könnyítés, ha éppen tele van a kezünk, vagy mondjuk víz közelében tartózkodunk.

Ahogy megszokhattuk, az óra megjeleníti az általunk kiválasztott appok értesítéseit, bizonyos üzeneteket. Az NFC hiánya miatt viszont digitális pénztárcaként nem működik. Wifi sincs, szóval a GT2 csupán egyfajta külső kijelző, önálló működésre nincs felkészítve. 

A Huawei Watch GT2 mindkét változata 80 ezer forintba kerül.