Vilma
3 °C
11 °C

Patkányra vadászó majmoktól lesz fenntarthatóbb a pálmaolaj-termelés

2019.10.21. 21:34 Módosítva: 2019.10.21. 23:02

Fenntarthatóbbá teszik a pálmaolaj-termelést a patkányra vadászó majmok, figyelték meg Malajziában német, malajziai és brit kutatók, akik arra jutottak, hogy a pálmatörzsek között patkányokra portyázó emsemakákók annyira hatékonyak, hogy fenntartható alternatívát jelentenek a patkányméreggel szemben.

A szakértők becslése szerint egy néhány tucat egyedből álló makákócsoport egy év alatt legalább háromezer patkányt fogyaszt el, áll a Current Biology című szaklapban nyilvánosságra hozott eredményekben. Bár a majmok az olajpálma gyümölcsét is pusztítják, azt jóval kisebb mértékben fogyasztják, mint a patkányokat –  a vadászterületükön csak a termés kevesebb mint egy százalékát teszik tönkre, írják a kutatók. Az ültetvények tulajdonosai viszont egy patkányvész esetén jóval magasabb, mintegy tízszázalékos veszteségre számíthatnak.

A megfigyelés szerint az ültetvényre rendszeresen ellátogató majmoknak köszönhetően a patkányok száma több mint 75 százalékkal csökkent a megfigyelés ideje alatt. Mivel ez kifejezetten hatékony módszernek tűnik, a szakértők a pálmaolaj-termelőkkel és civil szervezetekkel együttműködve igyekeznek megfelelő módszert találni az ökológiai szempontból előnyösebb patkányirtásra. A makákópopuláció védelmére és egyben a biodiverzitás növelésére a vadállatok számára folyosók kialakítását tervezik.

wm0x8iy6gly5bari48ud
Fotó: Anna Holzner

Malajziában mintegy hatmillió hektár földterületet használnak olajpálma-termesztésre, ezzel ez az ország a pálmaolaj fő előállítója. Pálmaolajat használnak többek között élelmiszerekben, kozmetikumokban, mosószerekben és bioüzemanyagokban is. Ám a termesztéshez sok helyen az esőerdőket irtják ki, hogy még több területet nyerjenek, ezért hiába sokoldalú, mégis elég káros a pálmaolaj.

 (MTI)