Domonkos, Dominika
19 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Már a második román erdészt ölték meg rövid időn belül a fatolvajok

2019.10.21. 11:00

Liviu Pop erdész fülest kapott, hogy a gondjára bízott máramarosi erdőben éppen fatolvajok vágják a fát. Miután azonban elautózott kivizsgálni a bejelentést, sokáig nem jelentkezett. A kollégái aggódni kezdtek, a keresésére indultak, és ekkor találtak rá az erdészre, akit vadászpuskával öltek meg.

A helyszín, ahol az erdész holttestét találták
A helyszín, ahol az erdész holttestét találták
Fotó: privát archívum

Az elkövetők személye egyelőre ismeretlen. A férfit valószínűleg a saját fegyverével ölték meg.

Pop már a második erdész, akit alig egy hónapon belül szolgálatteljesítés közben öltek meg. Az 50 éves Raducu Gorcioaiát az autójában találták holtan a Pascani erdészeti kerületben, nem messze egy illegális fakitermelési helyszíntől. Őt baltával ölték meg. Három személyt, közöttük két tizenévest gyanúsítanak a gyilkossággal.

Liviu Pop felesége és három gyermeke körében
Liviu Pop felesége és három gyermeke körében
Fotó: Facebook

Ezek az emberölések rávilágítanak arra, hogy Romániában mennyire elfajult az illegális fakitermelésre szakosodott szervezett bűnözés és a rendfenntartó erők küzdelme. Az Agent Green nevű természetvédelmi szervezet munkatársa, Gabriel Paun elmondta a BBC-nek, hogy őt már többször megpróbálta megölni a favágó maffia:

Négy évvel ezelőtt, amikor a Retyezát Nemzeti Parkhoz közel vizsgálódtam, banditák támadtak rám, és meg akartak ölni. Eltörték a bordáimat, nyílt sebet ejtettek a fejemen, eltörték a karom, mielőtt el tudtam menekülni.

A gyanúsítottakat csak most állították bíróság elé, a legutóbbi időkig szabadlábon voltak, Paun pedig az életéért aggódott eközben. Idén már 16 támadás érte az erdészetek munkatársait, az elmúlt években összesen hat erdészt öltek már meg.

Bár Romániában található Európa viszonylagosan érintetlenül megmaradt erdőségeinek fele, az illegális fakitermelés soha nem látott ütemben folyik. A Greenpeace szerint Románia óránként három hektár erdőt veszít az illegális és legális favágás, illetve az élőhely-degradáció következtében.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport