Pál
-5 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Gyilkosság miatt kell bíróság elé állnia három eutanáziát alkalmazó belga orvosnak

2020.01.13. 17:39

Három belga doktornak kell gyilkosság vádjával bíróság állnia kedden az észak-belga városban, Gentben, mert segítettek egy nőnek véget vetni az életét. Ez lesz az ország első ilyen bírósági ügye azóta, hogy 2002-ben legalizálták az eutanáziát 2002-ben - írja a Reuters.

A három orvost abban való közreműködésben vádolják, hogy jogtalanul adtak be méreginjekciót a 38 éves Tine Nys-nek 2010. április 27-én. A vád szerint ugyanis Nysre nem voltak igazak azok a feltételek, amelyek lehetővé teszik az eutanázia elvégzését. Nys szülei és nővérei, akik jelen voltak a halálakor, azt állítják, hogy az eutanáziát amatőr módon hajtották végre, ráadásul Nysnek nem volt olyan gyógyíthatatlan pszichiátriai rendellenessége, amely feltétlenül szükséges az eutanázia elvégzéséhez.

Arról a három orvosról van szó, akiknek alá kellett írniuk a procedúra engedélyezését: a halálos injekciót beadó orvos, Nys korábbi háziorvosa és egy pszichiáter. A neveiket nem hozták nyilvánosságra.

Tine Nys
Tine Nys
Fotó: Youtube

A belga törvények azoknak a betegeknek biztosítják az asszisztált öngyilkosság lehetőségét, akik elviselhetetlen lelki vagy testi szenvedéssel élnek együtt, amelyet súlyos, gyógyíthatatlan betegség okoz. A törvény 2014 óta halálos beteg gyerekekre is vonatkozik. A legtöbb páciens rák miatt kéri az eutanáziát, de volt már példa arra is, hogy egy siketnek született ikerpár tagjai kezdték elveszíteni a látásukat is, és elviselhetetlen mentális szenvedést okozott nekik, hogy se látni, se hallani nem tudták többé egymást.

A Reuters beszámol egy esetről a szomszédos Hollandiából is, ahol szintén legális az eutanázia: ott azért fogtak perbe, majd mentettek fel végül egy orvost, mert a vád szerint nem volt megfelelő a beleegyezési nyilatkozat, amelyet egy Alzheimer-kóros betegtől kapott.

Szintén Hollandiában terjedt el a sajtóban egy eset, amely szerint engedélyezték volna, hogy egy 17 éves, súlyos depresszióban és anorexiában szenvedő lányon eutanáziát hajtsanak végre. Ez a hír nem volt igaz, de volt már rá példa, hogy egy fiatal felnőtt nőnek, aki ugyanilyen betegségben szenvedett, engedélyezték ezt az eljárást. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport