Elemér
-1 °C
10 °C

Készülhetnek az új DeLorean DMC-12-esek

2020.01.26. 10:05

Vissza a jövőbe-rajongók figyelem: már nem üresben vesztegel a film ikonikus időgépének kerekeket adó autó, a Delorian DMC-12-es – írja a Cnet. A márka évtizedek óta parkolópályán pihent, azonban egy 2015-ös törvénymódosítás a remény fényszóróját vetette a DeLoreanre: az USA egy törvényben enyhített a korlátozásokon, és megengedte autógyártóknak, hogy évente gyárthassanak 325 darab olyan autót, ami nem felel meg a modern előírásoknak.

Ez jó hír volt a DeLoreannek, hiszen az már a maga idejében se nagyon felelt meg az akkori előírásoknak (pl. több utas is beszorult, mert nem volt jó az elektronika). Az amerikai útbiztonságért felelős ügynökség (NHTSA) azonban nem fektette le a törvény betartatásának kereteit, így elhúzódott a Brown doki időgépének főnixi szárnyalása.

Egészen mostanáig, hiszen az NHTSA meghúzta a rajtvonalat, és kiadták a minimális követelményeket, amiknek az öreg autóknak meg kell felelniük. Ehhez mindössze az kellett, hogy egy kvázi autós céh, a SEMA beperelje a szövetségi hivatalt.

Egyelőre még csak egyesbe váltottak, így nem indulhat padlógázzal a gyártás. a módosításnak még több szerven is át kell mennie, így hónapok telhetnek még el, mire egy új régi DeLorean DMC-12-es legurulna a gyártósorról. A gyártó új motort és kényelmi felszerelést igényel de a külsőt mindenképp eredeti formájában hagynák.