Ma már tudjuk, hogy a Facebook lassan megöli a telefonálást

2020.01.29. 05:11
Az elmúlt évtized legnagyobb dobása az okostelefon volt, és ezt most a Telenor adataival is alátámasztjuk. A hazai szolgáltató megosztotta velünk a legfontosabb trendeket, amelyek alapján a 3G nagyjából halálra van ítélve, a 4G és az 5G viszont exponenciálisan fejlődik, a mobilnetezést mutató grafikon egy rakéta pályaíve is lehetne.

Amikor 2012-ben bejelentették a 4G-t, még alig volt ember, aki használta volna, és viszonylag lassú volt a felfutása. A modern 4G-hálózaton a felhasználók száma csak 2015-ben haladta meg a GSM-ezőkét, és ebben az évben kezdődött a 3G látványos hanyatlása. Arra viszont 2016 őszéig várni kellett, hogy többen legyenek a 4G-hálózaton, mint 3G-n, aminek a lassú készülékcsere lehet az egyik fő oka. Ez fontos tanulság, mert ugyanez lejátszódhat az idén elvileg elinduló 5G-vel is, amelyhez alig van készülék, és ami kapható, az vagy nagyon drága, vagy kiforratlan, vagy mindkettő. 

Jól látszik a grafikonokon, hogy a 2G GSM hálózatok felhasználóinak száma majdnem egy évtizede stabilan tart egy szintet, és ezek elvileg mind mobiltelefonok, a Telenor legalábbis azt mondta, hogy a gépi kommunikációs eszközöket, amelyek többek közt szenzorok leolvasását teszik lehetővé, kiszűrték az adatbázisukból.

A grafikon a mobilhálózat különböző generációinak felhasználói darabszámát mutatja meg. A Telenor megmutatta nekünk, hogy milyen százalékokról és darabszámokról van szó, ám azok üzleti titkot képeznek, így pontos adatokat nem közölhetünk, csak az arányok változását mutathatjuk meg.
A grafikon a mobilhálózat különböző generációinak felhasználói darabszámát mutatja meg. A Telenor megmutatta nekünk, hogy milyen százalékokról és darabszámokról van szó, ám azok üzleti titkot képeznek, így pontos adatokat nem közölhetünk, csak az arányok változását mutathatjuk meg.

Ez viszont nem azt jelenti, hogy még mindig sokan csak telefonálnak, és azt is kizárólag butatelefonnal, 2G-n! Átfedés van a különböző generációk használatában, és a 2G használatának jelentős része lehet, hogy időnként a legmodernebb eszközök is visszaesnek 2G-re, ahol és amikor rossz a hálózati lefedettség.

Az viszont jól látható, hogy a 4G teljesen átvette a 3G szerepét, és 2019 elején a 3G-n mobilozók száma a 2G szintje alá esett.

Lekapcsolhatóvá vált a 3G?

Most még korai lenne, de a Digitrendi.hu cikke alapján a hazai iparági szereplők már hivatalosan elkezdtek foglalkozni a témával, hogy ha egyszer lépés történik ez ügyben, akkor közösen lépjenek. Egyetlen észszerű időpont kínálkozik, és az nem annyira távoli: 2022-ben lejárnak a 3G szolgáltatásra kiadott 900 és 1800 MHz-es frekvencialicencek. Erre az elavult technológiára már nem lesz érdemes hosszabbítani, hiszen ugyanez a sáv a 4G-t és az 5G-t egyaránt ki tudja szolgálni.

Az adathasználat látványos növekedése egyértelműen indokolttá teszi, hogy több erőforrás kerüljön a 4G mögé. A Telenor grafikonján jól látható, hogy egy viszonylag lapos növekedés után 2017-ben kilőtt az adathasználat, és meredeken emelkedni kezdett, ami az akkoriban kuriózumnak számító Hello Data korlátlan adatcsomag bevezetésével állhat összefüggésben. Már abban az évben megírtuk, hogy a korlátlan csomagot választó mobilozók annyit neteznek egy nap alatt a mobiljukon, mint mások egy egész hónap alatt.

image012

Megeredt a nyelvük

Nem sokkal a 4G elindulása után teljesen megváltoztak a telefonálási szokásaink. Egészen addig stabilan nőtt a telefonhívások darabszáma, és csökkent a hívások hossza, de ez 2013-ban varázsütésre megfordult, csökkenni kezdett a hívások száma. A Telenornál éppen akkor vezették be az átalánydíjas csomagokat, és az ember azt gondolná, hogy ezeknek növelniük kellett volna a telefonálási kedvet.  Abban az évben azonban volt még egy világraszóló újdonság, és valószínűleg ennek volt nagyobb hatása:

Facebook Messengeren akkortól lehet telefonálni.

A világ egyik kedvenc csevegőhálózata a gyors és stabil 4G-hálózattal kombinálva ma is az egyik legjobb felület a személyes hívásokhoz, hiszen az összes ismerősünket elérjük vele, nem kell percdíjakat fizetni, az adathasználata is elenyésző, wifin pedig teljesen ingyenes.

20200128 151950

Azt azért nem mondhatjuk, hogy a Facebook végérvényesen elintézte a telefonhívásokat, mert akik megmaradtak a hagyományos módszernél, azok elkezdtek hosszabban beszélni. Az sms-küldésben ilyen markáns fordulat ugyan nem történt, de a több tucat ingyenes online megoldás ellenére is folyamatosan nő a telefonszámokra küldött üzenetek száma. Kevésbé esélyes, hogy személyes beszélgetések zajlanak sms-ben, sokkal valószínűbb, hogy a parkoló autósok és a lottózók küldenek egyre nagyobb számban sms-eket.

Látható munka

A Telenor adataiból az is láthatóvá vált, hogy melyik hónapban mobilozunk a legtöbbet, és ez is okozott meglepetéseket. Úgy sejtettük, hogy november és december lesz a kiemelkedő, hiszen az ünnepek alatt talán sűrűbben vesszük fel a kapcsolatot a tőlünk távol élő rokonokkal, és a szolgáltatók is általában ezekre a hónapokra időzítik az akcióikat, amikor ingyen lehet mobilnetezni vagy telefonálni.

Tévedtünk. Az évtized átlagában a szeptember a kiemelkedő hónap, akkor telefonálunk a legtöbbet. Talán arról van szó, hogy az augusztusi nyaralás után elkezdünk teperni, hogy mindenki lássa, hogy visszatértünk a munkába, és az iskolakezdés is megszaporíthatja a családon belüli telefonos egyeztetéseket.

20200128 151840

Mobilinterneten nincs ilyen kiemelkedő hónap, és a grafikonokon látható kiugró tüskék mindig más-más hónapra esnek. Az viszont nagyon egyértelmű, hogy a mobilnetezés öt évvel ezelőtt elindult fejlődése semmit sem vesztett a lendületéből, évről évre egyre többet használjuk, ahogy újabb és újabb mobilos szolgáltatások jelennek meg, hogy kényelmesebbé tegyék az életünket.  • Tippek
  • Személyi kölcsön