A legutóbbi hírek szerint közel 8000 ember betegedett meg (volt nap, amikor harmadával emelkedett a betegek hivatalos száma) a Kínából kiindult, új típusú koronavírus okozta tüdőgyulladás-játványban. A legtöbbjük a történelem legnagyobb karanténjával körülvett Vuhan városban tartózkodott fertőződése idején.

A betegek közül a hírek szerint 170-en haltak meg eddig. A vírus már az összes kínai tartományban, illetve 20 másik országban megjelent, Magyarországon egyelőre nem találtak fertőzöttet.

Abban ugyanakkor nem reménykedhetünk, hogy mi, magyarok kimaradhatunk a kialakulófélben lévő világjárványból. Hiszen a globális repülőközlekedés, illetve a Kínából induló és Kínába irányuló intenzív vendégmunkás-forgalom korában

praktikusan lehetetlen országokat izolálni a járványok elől.

Kemenesi Gábor a PTE virológiai kutatócsoportjának maximális biztonsági fokú laborjában
Kemenesi Gábor a PTE virológiai kutatócsoportjának maximális biztonsági fokú laborjában
Fotó: PTE Szentágothai János Kutatóközpont

Ennek megfelelően a sajtóban és a közösségi médiában is felfokozott érdeklődés kíséri a járvány alakulását. A megnyilatkozások között vannak megfontoltabbak és kevésbé értelmesek, illetve nyíltan rasszisták is. A posztok közül szakmai megalapozottságát tekintve kiemelkedett Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont virológusának Facebook-bejegyzése, amelyet több ezren osztották meg a napokban.

A koronavírus a tudósok szerint denevérekről terjedt át az emberre. Gábor pedig évek óta a denevérekben tenyésző koronavírusokat kutatja.

Vele beszélgettünk a TNT podcast különkiadásában. A műsorból válaszokat kaphatnak az alábbi kérdésekre:

 • Szabad-e kínai büfébe járnunk, hiszen az ott dolgozók, illetve az ételek esetleg fertőzők lehetnek?
 • Kinyithatjuk-e a Kínából az interneten rendelt árukat?
 • Mennyire súlyos a helyzet? A reakciók túlzóak vagy nem elég komolyak?
 • Miért pont a denevérek sokszor az állati gazdaszervezetek? 
 • Jól kezelik a kínaiak a helyzetet?
 • Szükséges volt a karantén?
 • Milyen közel a gyógyszer/oltás?
 • Várható-e, hogy eljut Magyarországra? Megakadályozható-e, hogy bejusson az országba?
 • Mennyire kezeli jól a média és az állami szervek a helyzetet?
 • Mit tanulhat a tudományos világ a járványból, hogy a következőt majd jobban ki tudjuk védeni?

Mi az a podcast és miért jó?

A podcast az interneten bármikor elérhető rádióműsort jelent, ami rendszeresen jelentkezik. A podcasthallgatást okostelefonos alkalmazások és szolgáltatások segítik, amikkel az adások letölthetők, offline is hallgathatók, és megjegyzik, hogy hol tartottunk legutóbb egy műsorban. Podcastot hallgatni vezetés, házimunka vagy sportolás közben is lehet, míg olvasni nemigen. Az Indexen a támogatóinknak hála egy csomó podcast indult az elmúlt évben, ezúton is köszönjük, hogy ezt lehetővé tették az olvasóink.

(Borítókép: Fertőzött beteget szállítanak egészségügyi dolgozók a vuhani Vörös Kereszt kórházban 2020. január 25-én. Fotó: Hector Retamal / AFP) • Tippek
 • Személyi kölcsön