Ida
6 °C
9 °C

Néhány nap alatt eltűnt egy antarktiszi sziget hótakarójának ötöde

2020.02.25. 10:38

Az Antarktiszi-félszigetnél tapasztalható extrém meleg miatt a közeli Eagle-sziget elvesztette a hótakarója 20 százalékát, és a felszínén szokatlanul gyorsan olvadéktavak alakultak ki – írja a Washington Post.

A félsziget környékén február első két hetében szokatlanul meleg volt, a régióban többször is rekordhőmérsékletet mértek, legutóbb február 9-én, amikor a Seymour-szigeten található kutatóállomáson 20,75 Celsius-fokot rögzítettek – ha ezt más adatok is igazolják, ez lesz minden idők legmagasabb mért hőmérséklete a kontinensen.

A hőhullám hatását jól mutatják a NASA által kiadott műholdképek, amelyek a félsziget csúcsánál található Eagle-sziget február 4-i és 13-i állapotát hasonlítják össze. Az adatok szerint 2,33 négyzetkilométernyi hótakarót borítottak el a hó olvadása nyomán keletkező olvadéktavak (a kép kékes foltjai), és a sziget ez idő alatt bő 10 centiméter vastag hóréteget vesztett el, ami a szezonális hótömeg 20 százaléka.

Az Eagle-sziget hótakarójának olvadása 2020. február 4. és 13. között. A képeket a Landsat 8 műhold Operational Land Imager (OLI) nevű műszere készítette. A kék foltok az olvadás miatt kialakult olvadéktavakat jelölik.
Az Eagle-sziget hótakarójának olvadása 2020. február 4. és 13. között. A képeket a Landsat 8 műhold Operational Land Imager (OLI) nevű műszere készítette. A kék foltok az olvadás miatt kialakult olvadéktavakat jelölik.
Fotó: NASA

Még nem láttam olvadéktavakat az Antarktikánál ilyen gyorsan kialakulni. Ilyen olvadási eseményekkel lehet találkozni Alaszkában vagy Grönlandon, de az Antarktikánál általában nem

– mondta Mauri Pelto, a Nichols College gleccserkutatója.

Pelto szerint nem is önmagában ez a februári hőhullám a durva, sokkal nagyobb jelentősége van annak, hogy az ilyen meleg időszakok milyen gyakorisággal jelentkeznek: a mostani ebben az évszakban már a harmadik volt egy tavaly novemberi és egy idén januári hasonló időszak után.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.