Andrea, Ilma
4 °C
12 °C

Megrohanták a koronavírustesztet végző magánlabort

2020.03.14. 08:52

Pár napja a Facebookon tette közzé a MikroMikoMed laboratórium, hogy elsőként a hazai piacon országszerte három helyszínen tudják fogadni koronavírus-tesztelésre az érdeklődőket. A labor vezetője, Széll András a Népszavának úgy nyilatkozott, hogy akkora tömeg kereste őket telefonon pénteken, hogy képtelenek voltak minden hívást fogadni. Széll felhívta a figyelmet arra, hogy szerződött partnereik egy budapesti és két vidéki helyszínen (Martonvásáron és Balatonfüreden) veszik le a mintákat,

de a laboratórium naponta 40-50 koronavírustesztet tud csak elvégezni.

Mint megírtuk, a tesztelés nem olcsó: 25 ezer forint, és van külső helyszínre kért mintavételezés, ami feláras: a mintavétel háromezer, a kiszállás 15 ezer forintba kerül. Ennek kétszeresét kell megfizetni ahhoz, ha biztosan meg akarunk győződni arról, hogy nem vagyunk fertőzöttek, mert az Egészségügyi Világszervezet ajánlásának megfelelően három-négy nap után meg kell ismételni a tesztet.

Alaposan fel is kell készülni a tesztre, előtte 8-12 órával szigorúan tilos enni, inni és fogat mosni, nehogy felhíguljon a kórokozó. Két steril pálcával vesznek mintát az orrból és a garatból, ezután a pálcák transzport folyadékba kerülnek, és lezárás után szobahőmérsékleten tárolva a laboratóriumba viszik azokat.

Az eredményeket a beérkezést követően 24 órán belül emailben elküldik a megrendelőnek. Negatív lelet esetén csupán egy emailt kap a megrendelő, a pozitív leletről viszont automatikusan értesítik a Tisztiorvosi Szolgálatot, és az eredeti mintát továbbküldik a Nemzeti Népegészségügyi Központ Légúti Vírusok Nemzeti Referencia Laborjába.