Az északolasz kisváros, ahol teljes körű teszteléssel sikerült megszüntetni a járványt

2020.03.18. 23:33

Vò egy kisváros Észak-Olaszországban, innen jelentették az első koronavírusos halálesetet az országból. A Padovai Egyetem kutatói, együttműködve a Vöröskereszttel, kísérletbe fogtak a városban: minden egyes lakost teszteltek a koronavírusra, méghozzá kétszer.

Tehát mind 3300 ott lakótól mintát vettek, akár mutatott tüneteket, akár nem. A kísérlettel alapvetően a vírus viselkedését, terjedésének dinamikáját akarták vizsgálni. Persze, ha már pozitívnak bizonyult valaki, azt elkülönítették. Amikor a vizsgálat kezdődött, március 6-án, legalább 90 fertőzött személy volt Vòban. Ma már napok óta egy új eset sincs.

Azért voltunk képesek megakadályozni a járvány továbbterjedését, mert azonosítottuk és kiiktattuk a rejtett fertőzéseket is - idézi a Guardian Andrea Crisantit, az Imperial College London kutatóját, aki részt vett a projektben. A tesztelések közben legkevesebb hat tünetmentes fertőzöttet sikerült azonosítani, akik, ha nem izolálják őket, tovább fertőzték volna a többieket. Valószínűleg másutt is sok tünetmentes fertőzött él, a betegség terjedésének ők a hajtómotorjai.

Persze, nagyobb térségben, több milliós nagyvárosban sokkal nehezebb és költségesebb mindenkit letesztelni, ugyanakkor a tesztelt populáció okos kiválasztásával, és legfőképpen az elvégzett tesztek számának megsokszorozásával meg lehet szakítani a fertőzési láncot a fertőző emberek idejében történő elkülönítésével.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!  • Tippek
  • Hírek