Izraelben AI-szenzort fejlesztettek a koronavírus korai diagnózisára

2020.03.31. 09:24

Egy okostelefon méretű eszköz segítségével a gépi tanulásra programozott nanoszenzorok a páciens lehelete alapján meg tudják állapítani a koronavírus-fertőzést még a tünetek jelentkezése előtt, közölte hétfőn az Izraeli Műszaki Intézet (Technion). A szenzorokat úgy is lehet használni, hogy a mellkasra vagy a kézre illesztik, mint egy matricát, amely a bőrön át mutatja ki a fertőzést.

"Úgy véljük, hogy ezzel a két olcsó eszközzel hamarosan diagnosztizálni lehet az új koronavírus okozta fertőzést" – áll a közleményben.

A Technion nemrég jelentette be, hogy tudósai húsznál is több laboratóriumban éjjel-nappal dolgoznak azon, hogy segítsenek a vírus terjedését megállítani. A korai diagnózis eszközei mellett védőoltást és gyógyszert is fejlesztenek, valamint olyan robotrendszereket, amelyek távolról végzik a páciensek megfigyelését és ápolását.

Az állami tulajdonú Izraeli Űrtechnikai Intézet (IAI) kutatói a Samir Egészségügyi Központtal együtt kórházi szobák gyors fertőtlenítésére dolgoztak ki UV-sugárzáson alapuló rendszert - írta közleményében hétfőn a kórház.

A rendszerhez szükséges nyersanyagot az IAI állította össze, majd a Samir kórházban folytatták a projektet. Becslések szerint egy héten belül elkezdhetik a kipróbálást. Az eszközzel munkafelületeket és - többek között - dialízisgépet lehet fertőtleníteni a kezelések között.

Az új technológia robotra is szerelhető, hogy a minimálisra csökkentse az ápolószemélyzet és páciensek közötti érintkezést. (MTI)

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM