Belezoomoltam a világ legnagyobb katonai központjába

NAK 3642
2020.05.11. 13:12

Legutóbb könnyed(nek szánt, legbelül kissé szitkozódós) hangvételű képriportban számoltam be arról, hogy milyen az ha valaki (én) fogalmatlanul indul neki amerikai katonai repülőgépeket szpottolni, csak úgy bele a nevadai sivatagba Las Vegas határában, és aminek kudarcát egy látványos amerikai-magyar közös hadgyakorlat enyhíthette csak. Most azt mutatom meg, hogy milyen az, amikor szerencséje van a földön, vízen, levegőben katonai járművekre vadászó civilnek.

A helyszín: San Diego, Kalifornia. A Los Angelestől 190 kilométerre délre, a Csendes-óceán partján fekvő nagyvárost csaknem másfél millióan lakják, ezzel a nyolcadik legnépesebb metropolisz az Egyesült Államokban. San Diego világszerte híres a kilométereken át húzódó strandjairól, izgalmas óvárosáról, a Panama-csatorna megnyitása alkalmából tartott 1915-ös Panama–Kalifornia Kiállításról, illetve az arra felhúzott missziós és puebló revival stílusú épületegyüttesről. De leginkább arról, hogy jókora részben itt összpontosul a világ vezető nagyhatalmának hadereje.

Az USA történelmi fordulatai úgy hozták, hogy a haditengerészet központja már jó ideje San Diego – ennek oka részben a remek kikötői adottságokban, a mély óceánöbölben rejlik. A huszadik század során a haditengerészet mellett a testvéri haderőnem, a tengerészgyalogság is gyökeret vert a városban, aminek ipara, gazdasága nagy mértékben alkalmazkodott az egyre terjeszkedő katonai létesítmények kiszolgálásához. A haderőstatisztikák szerint az Egyesült Államok haditengerészetének (U.S. Navy) legfontosabb flottája, a Csendes-óceáni flotta csaknem kétharmada itt állomásozik. San Diego több mint ötven hadihajó és tengeralattjáró otthona, mólói mellett a legújabb haditengerészeti fejlesztések eredményei is ott ringatóznak az öböl vizén. Az amerikai tengerészgyalogság (U.S. Marine Corps, USMC) San Diego-i bázisain a tengeri-szárazföldi haderőnem egyharmada összpontosul, repülőgépekkel, hajókkal, tengerészgyalogosokkal, mindennel. Ezen kívül még a parti őrségnek (U.S. Coast Guard, USCG) is vannak itt bázisai, egyszóval mindent összevetve nincs a világon még egy olyan város, ahol ekkora koncentrációban lenne ekkora és ilyen modern haderő.

San Diego a sok és sokféle katonai bázissal tehát maga a földi paradicsom a haditechnika-szpotterek számára. Ahhoz, hogy a magamfajta civil valamelyest közelebbről is szemlélhesse mondjuk a tengerészgyalogság irtózatosan menő MV-22B Osprey gépeit, vagy a haditengerészet nem kevésbé lenyűgöző trimarán csatahajóit, szükség van egy bennfentes kísérőre, aki előtt megnyílnak a bázisok kapui, sorompói. Nekem szerencsére volt ilyenem, akinek köszönhetően öt San Diego-i katonai létesítményben is körülnézhettem, a megengedett távolságból lesve az ott zajló életet, vagy éppen nem zajló csendéletet:

Kapcsolódó

Mindennap így járnék melóba, ha lehetne

Amerikai és magyar különleges erők közös gyakorlatán repült pár kört Budapest felett nyitott rámpával két, félig helikopter, félig repülő harci gép. Megdöbbentő élmény volt belülről.

Az alábbi képek két napi intenzív bázistúra során készültek, szögesdróton, kerítésen innen és túl, pirkadattól, alkonyatig. Ízelítőt adnak a San Diegót meghatározó katonai bázisok hangulatából, betekintést engedve a legfeljebb a katonák hozzátartozói által látható létesítményekbe.  • Hírek
  • Lakáshitel