Tekla
12 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

A Facebook több olyan felhasználó fiókját is felfüggesztette, aki balhézni akart amerikai tüntetéseken

2020.06.03. 16:23

A Facebook több fehér felsőbbrendűséget hirdető felhasználó fiókját is felfüggesztette, mert azt tervezték, hogy fegyverrel ütnek rajta a George Floyd halála és a rendőri brutalitás miatt békésen tüntetőkön – írja a CNN. Bár sok kép alapján úgy tűnhet, hogy vérben és lopott tévékben úsznak az amerikai utcák, a legtöbb tüntetés békésen zajlik (ahogy az is, amit Donald Trump könnygázzal feloszlatott, hogy elsétálhasson egy templom elé).

Bár több tüntetés is erőszakos zavargásba torkollott, több videón is látni, ahogy demonstrálók rávetik magukat provokátorokra. Az FBI szerint több erőszakos cselekmény mögött szélsőjobboldali csoportok állnak, amik közül a Twitter hétfőn többet is letiltott.

A Facebook is hasonló elhatározásra jutott, és felfüggesztették az erőszakra sarkalló két oldalt. Ugyan először nyomozást indítottak az ügyben, de attól tartottak, hogy valóban erőszakos vége lehet a csoporton belüli tárgyalásoknak, így még a nyomozás lezárása előtt léptek. A felfüggesztett fiókok között több olyan is volt, aki arra kért mindenkit, hogy felfegyverkezve menjenek el a helyi tüntetésre. A Facebook szerint ezeket a felhasználókat nem politikai nézeteik, hanem megnyilvánulásaik miatt tiltották le.

Donald Trump múlthéten minden közösségi oldalt cenzúrával gyanúsított meg, miután a Twitter elrejtette egy posztját, mert szerintük az erőszakot dicsőítette („mikor elkezdődik a fosztogatás, elkezdődik a lövöldözés"). Mark Zuckerberg akkor azt mondta, hogy a szólásszabadság miatt az elnök nyugodtan írhat ilyet, ami miatt több alkalmazott is felszólalt. Most változhatott a cég álláspontja, hiszen pont ugyanazért függesztette fel a szélsőjobboldali felhasználókat, amiért a Twitter elrejtette az elnök posztját.

A Facebook aggodalma nem alaptalan: egy férfi vadászíjjal fenyegette a tüntetőket (míg fehér tüntetők le nem fegyverezték), míg egy másik teljes taktikai felszerelésben, AR-15-ös lőfegyverrel ment a tüntetésre. Őt a rendőrök csak simán hazaküldték, pedig a nyílt fegyverviseléssel megszegte a chicagoi fegyverviselési szabályozást.