Jusztina
11 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Címkézni fogja a Facebook a külföldi, állami kontroll alatt álló híroldalakat

2020.06.04. 19:25 Módosítva: 2020.06.04. 20:53

A Facebook címkézni fogja a külföldi, állami befolyás alatt álló híroldalakat, írja az NBC News. Azok a Facebook-oldalak fognak egy figyelmeztető címkét kapni, amelyek állami kontroll alatt álló híroldalakhoz tartoznak, ilyen például az orosz RT és Szputnyik, vagy a kínai Xinhua News és a People's Daily. Legalább 18 oldalt biztosan érinteni fog a címkézés, amelyeknek összesen több száz millió követője van.

Nemcsak arról van szó, hogy kapnak-e állami támogatást a kérdéses oldalak, hanem arról is, hogy hol szólhat bele az állam az újság szerkesztésébe

– mondta Nathaiel Gleicher, a Facebook kiberbiztonsági vezetője.

A cég nemcsak az oldalakat, de a hirdetéseiket is meg fogja jelölni, és ezek a hirdetések a következő hónapokban tiltva lesznek az Egyesült Államokban, bár az említett oldalaknál amúgy sem jellemző, hogy hirdetnének a Facebookon. Sok kritika érte a közösségi oldalakat, de főleg a Facebookot, hogy nem tudtak hatékonyan fellépni, amikor 2016-ban Oroszország kiterjedt akcióba kezdett az interneten a választások befolyásolására.

Az amerikai hírszerzés úgy találta, hogy az RT és a Szputnyik rendszeresen hoztak le arról híreket, hogy a nagy amerikai híroldalak a korrupt politikusok irányítása alatt állnak, és direkt tüntetik fel rossz színben Donald Trumpot, aki akkor még csak elnökjelölt volt. Az RT saját bevallása szerint több tízmillió amerikai olvasóval bír, de arról nincs adat, hogy mekkora a valódi befolyásuk a választókra az Egyesült Államokban.

Lindsay Gorman, egy, a demokratikus értékek mellett elkötelezett agytröszt szakértője szerint fontos lépés, hogy a Facebook megjelöli az állami befolyás alatt álló híroldalakat, de elégtelen és megkésett intézkedés.

Nemrég botrányt kavart a cégen belül, hogy Mark Zuckerberg nem volt hajlandó fellépni Donald Trump azon bejegyzései ellen a közösségi oldalon, amikben a tiltakozók elleni erőszakra szólított fel.